Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου.
Το Σχολείο μας τιμά το θέατρο από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του στην Ελλάδα, το 1856. Οι Γαλλίδες Αδελφές έγραφαν και παρουσίαζαν θεατρικά έργα στα Γαλλικά με θέμα τη ζωή και το έργο της Ιδρύτριας του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, Αγίας Αιμιλίας ντε Βιαλάρ. Μέχρι σήμερα η θεατρική αγωγή στο σχολείο μας εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών, γιατί πιστεύουμε στην παιδαγωγική της δύναμη: πνευματική καλλιέργεια, ανάδειξη ταλέντων και κλίσεων, συνεργατικό πνεύμα, αφοσίωση σε στόχο με επίπονη εργασία και «αντοχή» στην κριτική… ένα «σχολείο» μέσα στο σχολείο το θέατρο. Στο ρεπερτόριό μας έργα της διεθνούς δραματουργίας, που έχουν μηνύματα διαχρονικά, που αγγίζουν τις ψυχές των συμμετεχόντων μαθητών και «καθαίρουν» τις ψυχές των μαθητών μας στο κοινό «δι ελέου και φόβου»…

 

Αυτό επιβεβαιώνει και η απόφοιτός μας, μέλος της θεατρικής μας ομάδας, Αγγελική Σούλου σε ανάρτησή της:
«Παρακολουθώντας την επικαιρότητα και αντικρίζοντας καθημερινά την προσπάθεια των καλλιτεχνών για αποδόμηση αυτού του κατεστημένου βίας και ανηθικότητας, ο λογισμός μου ανατρέχει στην εποχή του λυκείου, και ειδικότερα στην σχολική θεατρική μας ομάδα.
Πολιτισμός είναι η αγάπη και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο.
Πολιτισμός είναι η δικαιοσύνη και η ελευθερία. Το θέατρο είναι ζωή, είναι παιδεία, είναι συναισθήματα και συνεπώς μόνο ευλαβικά θα έπρεπε να προσεγγίζεται. Έτσι μάθαμε εμείς μέσα από την εμπειρία μας. Όλη την εβδομάδα ανυπομονούσαμε για τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα που ήταν οι πρόβες της ομάδας, και όπου όλοι, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, δημιουργούσαμε. Κι ήταν μια τόσο αναγκαία και ευχάριστη απόδραση αυτή η δημιουργία, που δεν θα την άλλαζα με τίποτα άλλο. Το θέατρο ήταν η λήθη των προβλημάτων μας, η ευκαιρία να εκφράσουμε όσα βιώνουμε και να απελευθερωθούμε απ’ οτιδήποτε μας βασανίζει, και πάντα μέσα σε ένα κλίμα γέλιου και χαράς, αλλά και σκληρής δουλειάς. Δεν μπορώ, λοιπόν, να μην αναλογιστώ πόσο θα βοηθούσε και στην σημερινή εποχή, του κορωνοϊού, τους μαθητές. Ιδίως όταν σε όλα τα βάρη που έχουν να σηκώσουν, με ενδοσχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις να τους ταλανίζουν, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα όσα τους επιφέρει ο αναγκαστικός εγκλεισμός, που τους στερεί τις κοινωνικές επαφές και τις εξωσχολικές δραστηριότητες μέσω των οποίων θα μπορούσαν να αποδράσουν.
Οφείλουμε λοιπόν ένα τεράστιο ευχαριστώ που είχαμε την ευλογία να γνωρίσουμε αυτήν την όψη του θεάτρου μέσα από το σχολείο!»

 

Την τελευταία δεκαετία ανεβάσαμε:
2010: Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
2011: Νιλ Σάιμον, Ηλίθιοι
2012: Νικολάι Γκόγκολ, Ο επιθεωρητής
2013: Μολιέρου, Ταρτούφος
2014: Ευγένιου Σβαρτς, Ο Δράκος
2015: Ευγένιου Ιονέσκο, Ρινόκερος
2016: Ι. Καμπανέλλη, Παραμύθι χωρίς όνομα
2017: Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ο κύκλος με την κιμωλία
2018: Ζαν Ζιροντού: Η τρελή του Σαγιό
2019: Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν Τη θεατρική τέχνη στο σχολείο μας δεν τη σταμάτησε ούτε η πανδημία. Καταφέραμε το καλοκαίρι του 2020, μόλις το επέτρεψε το ΥΠΠΟ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, να ανεβάσουμε τον «Έμπορο της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Οι μαθητές του Σχολείου μας είδαν διαδικτυακά το βίντεο της καλοκαιρινής παράστασης την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς, στις 12 Μαρτίου 2021.