36ο Διεθνές Συνέδριο Model United Nation (RRS-IMUN 2017) στο Λονδίνο

36ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ MODEL UNITED NATIONS  (RRS-IMUN 2017), ΣΤΟ ROYAL RUSSELL SCHOOL,  ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, 14-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

 

Το Model United Nations (M.U.N.) είναι ένα επιτυχημένο καινοτόμο και εναλλακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα – μοντέλο προσομοίωσης των οργάνων και των εργασιών του Ο.Η.Ε. (του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γενικής Συνέλευσης, των Επιτροπών Εργασίας και του Διεθνούς Δικαστηρίου).

 

Στο 36ο Διεθνές Συνέδριο εφήβων συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 550 μαθητές-εκπρόσωποι χωρών-μελών του Ο.Η.Ε., από 14 έως 18 ετών, για να υπερασπιστούν τις πολιτικές της χώρας που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν και να αντιμετωπίσουν, με διπλωματικό τρόπο και ειρηνικά μέσα, τα καίρια προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Τα θέματα αφορούν συνολικά 40 ζητήματα της παγκόσμιας ημερήσιας διάταξης του Ο.Η.Ε. και οι συμμετέχοντες σύνεδροι-μαθητές και μαθήτριες αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους για να δημιουργήσουν συμμαχίες προκειμένου να προτείνουν συναινετικές λύσεις-προτάσεις με τη μορφή ψηφισμάτων τα οποία μπορούν να προωθηθούν και να καταχωρηθούν στους επίσημους αρμόδιους φορείς του Ο.Η.Ε.

 

Η διαδικασία προσομοίωσης του M.U.N. αφορά ρεαλιστικούς διαλόγους, αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων, διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των μαθητών-εκπροσώπων που οδηγούν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και εξομαλύνουν τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών-μελών του Ο.Η.Ε.

 

 

 

Ο ρόλος και η σημασία  της Ελληνογαλλικής Σχολής «Saint Joseph» στο 36ο Διεθνές Συνέδριο ΙMUN στο Royal Russell School στο Λονδίνο, 14-17 Οκτωβρίου 2017.

 

Η Ελληνογαλλική Σχολή «Saint Joseph» συμμετέχει, για όγδοη συνεχή χρονιά, στο 36ο Διεθνές Συνέδριο Μοντέλου του Ο.Η.Ε. – Model United Nations – στο Royal Russell School, στο Croydon, στο Λονδίνο, από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου 2017, με 27 μαθητές εκπροσωπώντας την Αλγερία, την Εσθονία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, και την Ταϊλάνδη.

 

H οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς συνεδρίου του MUN του Royal Russell School επαίνεσε την ομάδα της Ελληνογαλλικής Σχολής “St Joseph” για την διεξοδική έρευνα, τα εμπεριστατωμένα και με τεκμηριωμένες λύσεις ψηφίσματα καθώς και για τη συνεργατικότητα και την αξιοπρεπή παρουσία της στις επιτροπές και τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συνεδρίου. Διατηρώντας την επιτυχημένη μακρόχρονη παράδοση της Σχολής μας, οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στις διεθνείς συνθήκες ανταγωνισμού του συνεδρίου και αναγνωρίστηκαν οι επίπονες προσπάθειές τους για την ολοκληρωμένη και ποιοτική προετοιμασία τους. Για άλλη μια φορά, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος και επωφελήθηκαν από τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν προκειμένου να διαπραγματευτούν εποικοδομητικά και με αξιόλογα επιχειρήματα. Κατάφεραν να συνεργαστούν και να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο του συμψηφισμού των προτάσεων και συγχώνευσης των ψηφισμάτων (merging) και να φέρουν resolutions προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση.  Παρά το νεαρό της ηλικίας τους και τις αντικειμενικές δυσκολίες στην προφορική έκφραση σε άλλη από την μητρική τους γλώσσα, κατάφεραν να πείσουν τους κατά πλειοψηφία Άγγλους συνομιλητές τους, να συλλέξουν τις απαιτούμενες υπογραφές για τις προτάσεις τους και να τις θέσουν υπό συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια των επιτροπών τους και στη συνέχεια στη Γενική Συνέλευση.

 

Οι εκπρόσωποι-πρεσβευτές του “MUN-St Joseph” στο 36ο RRS-IMUN είχαν γενικά εξαιρετική συνεργασία, άψογη παρουσία και απόλαυσαν όχι μόνο τη διαδικασία προετοιμασίας – έρευνάς για το διεθνές συνέδριο αλλά και τη διαδικασία συμμετοχής τους σε αυτό.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ROYAL RUSSELL ΙMUN ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 14-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

 

Disarmament & International Security (DISEC) 1
Δ. Καλαντζή, Ν. Μπαζάκη, Δ. Ράπτη

 

Disarmament & International Security (DISEC) 2
Ε. Αμαξοπούλου, Μ. Λιόλιου

 

Economic and Financial (ECOFIN)
Α. Διακονικολάου, Σ. Τσέλιος, Θ. Χαραλάμπους

 

Environment
Σ. Μακαντάση, Α. Τόλης

 

Social Cultural and Humanitarian Committees (SOCHUM) 1
Τ. Αλεβιζάκη, Ι. Αμουντζά, Μ. Καρυδά, Γ. Πολυδώρου

 

Social Cultural and Humanitarian Committees (SOCHUM) 2
Ν. Κωστιάνη, Μ. Ορφανίδου

 

Special Political and Decolonisation Committees (SPECPOL) 1
Κ. Λουμάκη, Σ. Θεοφιλοπούλου, Ε. Σπυριδούλια

 

Special Political and Decolonisation Committees (SPECPOL) 2
Θ. Αττικούρης, Τ. Καραδήμας, Χ. Παπαδόπουλος

 

Special Conference on the Sustainable Development Goals (SpecSDG)
Κ. Βεντούρη, Ε. Παυλίδη, Ε. Τριανταφυλλίδη, Ρ. Τσιροπούλου, Ι. Χαραλάμπους

 

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Μένη Τάγιου, Ελένη Σαμίου