34ο Διεθνές Συνέδριο Model United Nations (RRS-IMUN 2015)

34ο Διεθνές Συνέδριο Model United Nations  (RRS-IMUN 2015), στο Royal Russell College,  στο Λονδίνο, 17-20 Οκτωβρίου 2015

Καινοτόμο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

 

Το Model United Nations (M.U.N.) είναι ένα επιτυχημένο καινοτόμο και εναλλακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα – μοντέλο προσομοίωσης των οργάνων και των εργασιών του Ο.Η.Ε.(του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γενικής Συνέλευσης, των Επιτροπών Εργασίας και του Διεθνούς Δικαστηρίου).

 

Στο 34ο Διεθνές Συνέδριο εφήβων συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 550 μαθητές-εκπρόσωποι χωρών-μελών του Ο.Η.Ε., από 14 έως 18 ετών, για να υπερασπιστούν τις πολιτικές της χώρας που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν και να αντιμετωπίσουν, με διπλωματικό τρόπο και ειρηνικά μέσα, τα καίρια προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Τα θέματα αφορούν συνολικά 36 ζητήματα της παγκόσμιας ημερήσιας διάταξης του Ο.Η.Ε. και οι συμμετέχοντες σύνεδροι-μαθητές και μαθήτριες αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους για να δημιουργήσουν συμμαχίες προκειμένου να προτείνουν συναινετικές λύσεις-προτάσεις με τη μορφή ψηφισμάτων τα οποία μπορούν να προωθηθούν και να καταχωρηθούν στους επίσημους αρμόδιους φορείς του Ο.Η.Ε.

 

Η διαδικασία προσομοίωσης του M.U.N. αφορά ρεαλιστικούς διαλόγους, αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων, διαπραγματεύσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των μαθητών-εκπροσώπων που οδηγούν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και εξομαλύνουν τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών-μελών του Ο.Η.Ε.

 

 

Ο ρόλος και η σημασία  της Ελληνογαλλικής Σχολής «Saint Joseph» στο 34ο Διεθνές Συνέδριο MUN στο Royal RussellCollege στο Λονδίνο, 17-20 Οκτωβρίου 2015. 

 

Η Ελληνογαλλική Σχολή «Saint Joseph» συμμετέχει, για έκτη συνεχή χρονιά, στο 34ο Διεθνές Συνέδριο Μοντέλου του Ο.Η.Ε. – Model United Nations -, στο Royal Russell College, στο Croydon, στο Λονδίνο, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου 2015, με 20 μαθητές εκπροσωπώντας την Αγκόλα, την Εσθονία, τη Σομαλία και την Τυνησία.

 

Οι μαθητές-πρεσβευτές της ομάδας του MUN της Ελληνογαλλικής Σχολής “St Joseph” απέσπασαν από την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς συνεδρίου του MUN του Royal Russell College πολύ θετικά σχόλια για τη συνολική τους παρουσία στο συνέδριο και για την αξιοπρεπή συμμετοχή τους στις εργασίες των επιτροπών. Διατηρώντας την επιτυχημένη μακρόχρονη παράδοση της Σχολής μας, οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στις διεθνείς συνθήκες ανταγωνισμού του συνεδρίου και αναγνωρίστηκαν οι επίπονες προσπάθειές τους για τη διεξοδική τους έρευνα και την ολοκληρωμένη και ποιοτική προετοιμασία τους. Για άλλη μια φορά, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος και επωφελήθηκαν από τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν προκειμένου να διαπραγματευτούν εποικοδομητικά και με αξιόλογα επιχειρήματα.

 

Κατάφεραν, επίσης, να συνεργαστούν και να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο του συμψηφισμού των προτάσεων και συγχώνευσης των ψηφισμάτων (merging) και να φέρουν resolutions προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση. Συγκεκριμένα:

 

Η Σχολή μας είχε την ευκαιρία να αναλάβει δράση σε ρόλο δικαστή, στο Μοντέλο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του RRSIMUN, για πρώτη φορά φέτος, με τη μαθήτρια-πρεσβευτή μας Μαργαρίτα Μπογιατζίεβ.

 

Η  συμμετοχή της στη θέση αυτή μαζί με τους πιο δυνατούς και έμπειρους delegates από τα πιο γνωστά κολλέγια της Βρετανίας και άλλων χωρών στηρίχθηκε σε ιδιαίτερα απαιτητικές προϋποθέσεις και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής. Συντονιστής της διαδικασίας ήταν ο κ. Robert Stern, ιδρυτής του Μοντέλου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, THIMUN, το  1991, με πολυετή και εξαιρετική εμπειρία στον εκπαιδευτικό και δικαστικό χώρο. Οι μαθητές-δικαστές που συμμετείχαν  σε αυτή τη βιωματική διαδικασία του Μοντέλου του ICJ είχαν το ουσιαστικό όφελος να γνωρίσουν διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας του International Court of Justice (ICJ) και να αντιληφθούν τις πραγματικές διαφορές ανάμεσα στο αγγλικό, το αμερικανικό και το διεθνές Δίκαιο. Επίσης, οι συμμετέχοντες έφηβοι δικαστές και συνήγοροι στο Μοντέλο του ICJ έχουν, κατά τεκμήριο, πολυετή εμπειρία σε διεθνή συνέδρια του MUN και μπορούν να εξασφαλίζουν μέσω της ευγενούς άμιλλας συζητήσεις και συνεργασίες υψηλού επιπέδου για την επίλυση των διακρατικών προβλημάτων και την ειρηνική συμβίωση της παγκόσμιας κοινότητας των εθνών.

 

Συμμετοχή στο Security Council του RRSIMUN με τον εκπρόσωπό μας Πάρη Καλαβρυτινό. Ο μαθητής-πρεσβευτής μας, Καλαβρυτινός Πάρης  συμμετείχε ενεργά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκπροσωπώντας την Αγκόλα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι επιτροπή εξαιρετικής σημασίας, υψηλού ανταγωνισμού και μέγιστου βαθμού δυσκολίας, λόγω του δεσμευτικού χαρακτήρα των αποφάσεων του. Η συμμετοχή του μαθητή-πρεσβευτή μας μεταξύ των πολύ έμπειρων εκπροσώπων άλλων χωρών είχε εξαιρετικής σημασίας αποτελέσματα γιατί με το ακέραιο και συνεργατικό του ήθος κατάφερε να διαχειριστεί με διπλωματικό τρόπο τη διαδικασία άσκησης  Veto από τις 5 χώρες-μόνιμα μέλη του ΟΗΕ.

 

Επίσης, από την οργανωτική επιτροπή αναγνωρίστηκε ως ουσιαστική η διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνά του για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων στον σύγχρονο κόσμο και χαρακτηρίστηκε σημαντική και ιδιαίτερα αποτελεσματική η συνεργασία του με τον εκπρόσωπο της Ισπανίας στη διαδικασία συμψηφισμού των προτάσεων του (merging resolutions) για τη διαχείριση κρίσεων  που έγιναν κατά πλειοψηφία κοινά αποδεκτές στη γενική ψηφοφορία.

 

Ο μαθητής-πρεσβευτής μας, Κουνατίδης Παναγιώτης διακρίθηκε για την εξαιρετικά αναλυτική έρευνά του, τα εμπεριστατωμένα και με τεκμηριωμένες λύσεις ψηφίσματά του καθώς και για τη συνεργατικότητα την οποία επέδειξε κατά τη συμμετοχή του στην επιτροπή Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας.

 

Γενικότερα, οι μαθήτριες-εκπρόσωποι μας  Κωλέττη Μαρίνα, Ναχάτ Μαριέμμα, Ραγκούση Αναστασία, Στεργίου Αριάδνη  και ο μαθητής-εκπρόσωπος μας Χαλκιόπουλος Αρσένιος ήταν δυναμικοί co-submitters στα ψηφίσματα που οι επιτροπές επέλεξαν μετά από ψηφοφορία να συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση.

 

Η μέγιστη πλειοψηφία των συμμετεχόντων μαθητριών και μαθητών του “St Joseph”  στο 34th RRS-IMUN2015, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και τις αντικειμενικές δυσκολίες στην προφορική έκφραση σε άλλη από την μητρική τους γλώσσα, κατάφεραν να πείσουν τους κατά πλειοψηφία Άγγλους συνομιλητές τους και να συλλέξουν τις απαιτούμενες υπογραφές για τις προτάσεις τους ώστε να τεθούν υπό συζήτηση και ψήφιση από την ολομέλεια των επιτροπών τους και στη συνέχεια να προωθηθούν στη Γενική Συνέλευση. Οι εκπρόσωποι-πρεσβευτές του “MUN-St Joseph” στο 34th RRS-IMUN είχαν γενικά εξαιρετική συνεργασία, άψογη παρουσία και απόλαυσαν όχι μόνο τη διαδικασία προετοιμασίας της έρευνάς τους στο διεθνές συνέδριο αλλά και τη διαδικασία συμμετοχής τους σε αυτό με δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο!

 

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Επιστήμη Χάνου, Θεόδωρος Σπύρος, Μένη Τάγιου

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ROYAL RUSSELL MUN ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 17 – 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

Γ ’  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΜΠΑΤΖΙΟΓΛΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ Special Political and Decolonisation Committee
ΒΑΚΡΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Social Humanitarian and Cultural Committee
ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΜΑΡΙΛΕΝΗ Environmental Committee
ΖΑΒΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Economic and Financial Committee
ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Disarmament and International Security Committee 2
ΚΟΛΟΒΟΥ ΑΡΕΤΗ Economic and Financial Committee
ΚΩΛΕΤΤΗ ΜΑΡΙΝΑ Special Committee on Globalisation
ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ ΜΑΡΙΝΑ Disarmament and International  Security  Committee 1
ΜΠΑΚΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ Disarmament and International  Security  Committee 2
ΝΑΧΑΤ ΜΑΡΙΑΝΤΩΝΙΑ Special Committee on Globalisation
ΝΑΧΑΤ ΜΑΡΙΕΜΜΑ Disarmament and International  Security Committee 2
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΙΑΝΝΑ Special Committee on Globalisation
ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ Environmental Committee
ΣΤΑΘΑΤΟΥ ΝΙΟΒΗ Environmental Committee
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ Economic and Financial Committee

 

Α ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΑΤΡΗΣ ΘΕΜΗΣ Special Committee on Globalisation
ΚΟΥΝΑΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Disarmament and International Security Committee 1
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Disarmament and International Security Committee 1

 

Β ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΠΑΡΗΣ Security Council

 

Γ ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΠΟΓΙΑΤΖΙΕΒ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ International Court of Justice

 

Royal Russell IMUN 2015 – Countries and Schools

Afghanistan ISH (Helsinki)
Algeria Terenure
Angola (SC) St Joseph’s Greek-French High
Antigua and Barbuda ÅS Videregaende Skole
Argentina St Leonards Academy
Armenia La Scuola d’Italia
Australia Royal Russell
Austria American School of Bilbao
Bangladesh Cheadle Hulme
Bolivia Rathdown
Bosnia & Herzegovina Charterhouse
Brazil St Andrew’s Dublin
Bulgaria Benenden
Cambodia Terenure
Canada Heritage International School, Egypt
Chad (SC) John Warner
Chile (SC) Frankfurt International
China (*SC) Santa Margarita
Congo (Dem Rep) Bishop Thomas Grant
Cuba ÅS Videregaende Skole
Cyprus Rathdown
Denmark Oporto British School
Egypt Sezin School
El Salvador ISH (Helsinki)
Estonia St Joseph’s Greek-French High
Ethiopia Oporto British School
Finland High School, Dublin
France (*SC) Exeter School
Germany Gymnázium Omská
Greece Colegio Ayalde
Guinea-Bissau American School in London
India American School in London
Indonesia ISV (Verona)
Iran Exeter College
Iraq St Gerards
Israel Marymount
Italy North London Colegiate School
Japan Hitachi First High School
Jordan (SC) Charterhouse
Kenya American School in London
Korea (Dem Rep) – North Royal Russell School
Korea (Rep) – South Heritage International School, Egypt
Kuwait Colegio Ayalde
Latvia Habs Boys
Libya Izmir Ozel Koleji
Lithuania (SC) Haileybury College
Luxembourg Charterhouse
Malaysia (SC) American School in London
Maldives High School, Dublin
Malta St Andrew’s Dublin
Mexico La Scuola d’Italia
Morocco Cours St Charles
Myanmar Royal Russell
Nepal Frankfurt International
New Zealand (SC) Benenden
Nigeria (SC) Rathdown
Norway Gymnázium Omská
Pakistan Habs Boys
Philippines Cheadle Hulme
Poland Royal Russell
Portugal Cours St Charles
Qatar Park School
Romania Royal Russell
Russian Federation (*SC) Cheadle Hulme
Saudi Arabia Terenure
Serbia ISV (Verona)
Slovakia Santa Margarita
Somalia St Joseph’s Greek-French High
South Africa Frankfurt International
South Sudan Beaconsfield High School
Spain (SC) Shrewsbury
Sri Lanka Izmir Ozel Koleji
Sudan St Andrew’s Dublin
Syria Beaconsfield High School
Tunisia St Joseph’s Greek-French High
Turkey American School of Bilbao
Ukraine Marymount
United Kingdom (*SC) Terenure
USA (*SC) Habs Boys
Venezuela (SC) St Andrew’s Dublin
Zimbabwe John Warner