Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο υποδέχονται τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Mr. Christophe Chantepy

Είχαμε τη χαρά και την τιμή, να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον Γάλλο Πρέσβη, κύριο Christophe Chantepy, καθώς και προσκεκλημένους από την Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στην αρχή τους καλωσόρισε η Διευθύντρια του Δημοτικού κα Μαρία Αλτουβά.

 

           «Αξιότιμε Μr. Christophe Chantepy, Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, αγαπητοί προσκεκλημένοι της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής οικογένειας, σας καλωσορίζω στο σχολείο μας.

 

           Σήμερα στο σχολείο μας, η Ελλάδα έχει την τιμή και την ευχαρίστηση να υποδεχτεί τη Γαλλία, μία χώρα, που προασπίζεται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, τον ίδιο πολιτισμό και της οποίας η γλώσσα συνδέεται στις ρίζες της με την ελληνική, όχι μόνο ετυμολογικά, αλλά νοητικά και πνευματικά. Να λοιπόν γιατί οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Γαλλία, ενώνονται με  δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού πάνω από 200 χρόνια.

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, το σχολείο μας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την πατρίδα σας. Η Ελληνογαλλική Σχολή «Saint Joseph» οφείλει την ίδρυσή της σε μία Γαλλίδα. Την Αγία Αιμιλία ντε Βιαλάρ, μια αφοσιωμένη ψυχή στον νόμο της αγάπης, που γεννήθηκε  το 1797 στην πόλη Γκαγιάκ, κοντά στην Τουλούζη. Η Αγία Αιμιλία  ίδρυσε το Τάγμα των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, όπου μέσα από το έργο του, ιδρύθηκε το σχολείο μας το 1856 στην Αθήνα.

 

Από τότε, μέχρι και σήμερα, οι Αδελφές και όλη η εκπαιδευτική μας οικογένεια, έχουμε το ίδιο όραμα:

 

  • Να διαμορφώσουμε νέους ανθρώπους , που θα κρατάνε ανοιχτές τις πόρτες της αγάπης και της συνεργασίας απέναντι στους φράχτες του εγωισμού και της ανταγωνιστικότητας.
  • Να διαμορφώσουμε νέους ανθρώπους, που καλούνται να ζήσουν σ’ έναν κόσμο τόσο πολύπλοκο, όπου θα ονειρευτούν, θα δημιουργήσουν, θα έχουν το προνόμιο να κάνουν σπουδές στη Γαλλία, χάρη στη Γαλλική γλώσσα που θα κατέχουν και όπου  θα είναι υπεύθυνοι πολίτες!

 

          Μr. Christophe Chantepy, τελειώνω με τα λόγια που είπατε  σε μια ομιλία σας: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να στερηθεί την Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά του πολιτισμού μας και του τρόπου ζωής μας. Οφείλουμε να παραμείνουμε πιστοί στο παρελθόν και να χτίσουμε το μέλλον αυτού του πολύ ισχυρού δεσμού. «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ !»

 

            Κι επιτρέψτε μου να συμπληρώσω η Ελλάδα και η Γαλλία είναι η Ευρώπη.

 

Σας ευχαριστούμε για το φιλελληνισμό σας και  για την επίσκεψη στο σχολείο μας!»

 

           Έπειτα, τα παιδιά μας παρουσίασαν μία μικρή γιορτή, που είχαν ετοιμάσει με τους δασκάλους τους, με γαλλικά τραγούδια, βίντεο με «Τη συνταγή της αγάπης του Saint Joseph», κείμενα στα γαλλικά με θέμα: «Δέκα λόγους που αγαπάμε τη Γαλλία», κείμενα με θέμα: «Δέκα λόγους που αγαπούν οι Γάλλοι την Ελλάδα» μέσα από την προσωπική εμπειρία του Πρέσβη και χόρεψαν συρτάκι με τη μουσική του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη. Στο τέλος του προσφέραμε ένα δέντρο ελιάς, σύμβολο ειρήνης και φιλίας, πασχαλινά λαζαράκια και κόκκινα αυγά από τα χεράκια των μαθητών, ένα βιβλίο με συνταγές από την ελληνική κουζίνα στα Γαλλικά και μία ποδιά ζωγραφισμένη από τα νήπια για να ασχολείται με την μεγάλη του αγάπη, τη μαγειρική. Η φιλοξενία μας ολοκληρώθηκε με παραδοσιακές κρητικές μυζηθρόπιτες με μέλι και ρακί!   

 

            Ο Πρέσβης της Γαλλίας, Μr. Christophe Chantepy ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στο σχολείο μας μας αποχαιρέτησε λέγοντας:

 

«Σας ευχαριστούμε θερμά όλους, το διοικητικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, για τη θερμή υποδοχή σας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας.

 

Θα ήθελα να πω σε όλη την εκπαιδευτική οικογένεια, ότι θαυμάζουμε το έργο που κάνετε, την αφοσίωσή σας στα παιδιά και που τους δίνετε μια σωστή εκπαίδευση.

 

Θα ήθελα να πω στα παιδιά ότι έχετε την ευκαιρία να σπουδάζετε εδώ, σε αυτήν την Ελληνογαλλική σχολή, μια πολύ ωραία σχολή, με καθηγητές που έχουν τεράστιο ταλέντο και μια μεγάλη δέσμευση για την εκπαίδευση, δηλαδή για εσάς!»