14ο Γαλλόφωνο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (MFNU)

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» συμμετείχε και φέτος, με 17 μαθητές /-ριες, στο 14ο Γαλλόφωνο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – Modele Francophone des Nations Unies (MFNU), το οποίο  πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Λύκειο Vincent Van Gogh στη Χάγη, από την 23η  Μαρτίου έως τις 25 Μαρτίου 2018, με γενικό θέμα «Κλιματικές αλλαγές και προστασία του περιβάλλοντος » – « Changements climatiques et protection de l’environnement ».

 

Στο συνέδριο αυτό, το οποίο αποτελεί προσομοίωση των συνεδριάσεων των επιτροπών του Ο.Η.Ε., συμμετείχαν  600 περίπου μαθητές, 40 διαφορετικών εθνικοτήτων, από 39 διαφορετικά σχολεία, από την Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ισπανία, το Κατάρ, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, το Μπενίν, τη Νιγηρία, την Ολλανδία και την Τουρκία. 

 

Οι 17 μαθητές/-ριες  – διπλωμάτες του Σχολείου μας, μετά από ενδελεχή έρευνα σε γαλλόφωνες  πηγές πληροφόρησης, μελέτησαν τα φλέγοντα ζητήματα των επιτροπών τους καθώς και τις θέσεις των χωρών πάνω σ’ αυτά, συνέταξαν αναφορές προτείνοντας τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, στήριξαν τις θέσεις αυτές, διαπραγματεύτηκαν με ισχυρούς «αντιπάλους», συμμάχησαν με εκπροσώπους χωρών-μελών με τους οποίους είχαν κοινά συμφέροντα, για να προτείνουν, στο τέλος, συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων, έχοντας πάντα κατά νου τις θεμελιώδεις αρχές του Ο.Η.Ε: τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη, ανάμεσα στα έθνη, φιλικών σχέσεων που θα βασίζονται στον σεβασμό της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης  των λαών, τη  διεθνή συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως και για την ανάπτυξη και ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.

 

Οι μαθητές/-ριες του Σχολείου μας αποκόμισαν μ’ αυτή τους τη συμμετοχή πολύτιμα εφόδια και σημαντικές αξίες για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, όπως κριτική σκέψη, ατομική δέσμευση για την επίτευξη του κοινού καλού, ικανότητα επίλυσης  προβλημάτων και συγκρούσεων, αλληλεγγύη, σεβασμό και ανεκτικότητα προς τον άνθρωπο και τις δημοκρατικές αξίες.

 

Με όχημα τη χρήση της γαλλικής γλώσσας, έμαθαν να ερευνούν, να συνδιαλέγονται  με νέους διαφορετικής κουλτούρας, να παραμερίζουν τις ιδιαιτερότητες, να ξεπερνούν τις διαχωριστικές γραμμές που εμποδίζουν την επικοινωνία και αποτελούν πηγές εντάσεων και πολέμων και να στοχεύουν στη συναίνεση μέσα από την συνεργασία, την έμπρακτη συμμετοχή τους ως ενεργών πολιτών που παλεύουν για  μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική αλλά και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου, δικαιότερου και πιο ασφαλούς κόσμου ως αυριανοί ηγέτες.

 

Η ατζέντα του 14ου Γαλλόφωνου Διεθνούς Συνεδρίου του Ο.Η.Ε ήταν η εξής:

 

Α. Conseil des Droits de l’homme:

 

• Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργατών και των οικογενειών τους
• Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ

 

  • Ταράνης Οδυσσέας : εκπρόσωπος Ακτής Ελεφαντοστού
  • Ξανθοπούλου Βιβιάννα : εκπρόσωπος Βενεζουέλας
  • Μπέρδος Λάμπρος : εκπρόσωπος  Κένυας
  • Λύκου Ιωάννα:  εκπρόσωπος  Ιράν

 

Β. Conseil economique et social

 

• Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
• Η ελάττωση της εξάρτησης από το πλαστικό

 

  • Παιδάκη Δανάη: εκπρόσωπος  Αργεντινής
  • Πάνου Βασιλική: εκπρόσωπος Χιλής
  • Μαζαράκης  Αινιάν Ιωάννης : εκπρόσωπος  Ιταλίας

 

C. Forum sur les changements climatiques

 

• Τρόποι βοήθειας των κλιματικών προσφύγων
• Η μείωση των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις αγροτικές περιοχές (π.χ πυρκαγιά, ερημοποίηση …)

 

  • Χαλόφτη – Τζούμα Αναστασία – Αουρόρα: εκπρόσωπος Ισπανίας
  • Πασπάτη Ευαγγελία- Αγάπη: εκπρόσωπος  Αιθιοπίας
  • Μεϊδάνη Αριάνα: εκπρόσωπος  Ιταλίας

 

D. Forum sur la Protection de l’environnement

 

• Καλύτερη ανάπτυξη και προστασία των δασικών εκτάσεων
• Καλύτερη προστασία των ωκεανών από τη μόλυνση (π.χ πλαστικό, πετρελαιοκηλίδες, αλιευτικά δίχτυα …)

 

  • Χατζηαρβανίτη Σοφία – Μαρία : εκπρόσωπος  Αυστραλίας
  • Βαμβακάρη – Μουτσάι Φρατζέσκα: εκπρόσωπος  Τζιμπουτί
  • Παΐσιος Γιώργος: εκπρόσωπος  Κατάρ

 

E. Forum Scientifique

 

• Πρόληψη και διαχείριση των επιδημιών
• Καλύτερη προστασία των θαλασσίων ειδών που απειλούνται από εξαφάνιση

 

  • Ποταμιάνου Mαρία: εκπρόσωπος  Βραζιλίας
  • Πασχαλίδη Ιφιγένεια: εκπρόσωπος  GREENPEACE
  • Σοφικίτη Υπερμάχω:  εκπρόσωπος  IMBE
  • Κορνέζου Δήμητρα: εκπρόσωπος  OCEAN CLEANUP

 

Ιδιαίτερη στιγμή της συμμετοχής μας στο συνέδριο ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του MFNUτης Χάγης, στο λύκειο, η μαθήτρια της Β΄Λυκείου, Σοφία Χατζηαρβανίτη, εκ μέρους της ομάδας που συμμετείχε στην φωνητική κάρτα που προετοίμασε το σχολείο μας, ανταποκρινόμενο στην απαίτηση του συνεδρίου να παρουσιάσουμε μόνο με ήχους την πατρίδα μας. Η προσπάθειά μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με την αξιολόγηση των διοργανωτών, μια και θεωρήθηκε η πιο αισθητικά απόδοση του χαρακτήρα της χώρας μας, της Ελλάδας. Ο τίτλος της παρουσίας μας ήταν: «GRECE». Στην παρουσίαση συνέβαλε όλη η ομάδα, για τη σύλληψη της ιδέας, ενώ το κείμενο απέδωσαν, εκτός από τη Σοφία Χατζηαρβανίτη, η Βιβιάννα Ξανθοπούλου και ο Ίωνας Μαζαράκης. Το κείμενο πλαισιωνόταν από ελληνική μουσική και ήχους από την ελληνική φύση και παράδοση.

 

Το συνολικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Χάγη συμπεριλάμβανε τα εξής: 

 

Πέμπτη 22-03-2018: Συγκεντρωθήκαμε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και αναχωρήσαμε για Βρυξέλλες. Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στις Κάτω Χώρες από την Αμβέρσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη. Καθ’οδόν προς τη Χάγη, συνεχίσαμε με την περιήγησή μας στο Ρότερνταμ, μια ευρωπαϊκή πόλη με αυθεντική και έντονη “urban” κουλτούρα. Το απόγευμα, μεταφερθήκαμε στη Χάγη, έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Ολλανδικού Κοινοβουλίου με το περίφημο Παλάτι της Ειρήνης, τις Πρεσβείες και τα μοναδικής αξίας κτίρια. Αργότερα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε το ντοκυμαντέρ  «Oceans, le mystere palstique » το οποίο μας παρουσίασε την εκτεταμένη μόλυνση των ωκεανών από το πλαστικό και τους κινδύνους  που ελλοχεύουν  για την βιοποικιλότητα και την ισορροπία του οικοσυστήματος.

 

Παρασκευή 23-03-2018: Την 1η ημέρα του συνεδρίου, παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης του Συνεδρίου στο επιβλητικό Kurhaus, το οποίο δεσπόζει στην παραλία του Scheveningen, στη Χάγη. Στους εναρκτήριους  λόγους, μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές, ο κ. Franck Barro, Διευθυντής του Lycee francais Vincent van Gogh, ο κ. Philippe Lalliot, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ολλανδία και ο κ. Francois Veillerette, Διευθυντής της οργάνωσης « Association Generations futures», οι οποίοι αναφέρθηκαν στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος και τις καταστροφικές επιπτώσεις του σε ανθρωπιστικό, οικολογικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, με σκοπό να τονίσουν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, προκειμένου να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις και να βρεθούν βιώσιμες και έγκαιρες λύσεις.
Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στο Lycee francais Vincent van Gogh, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες των επιτροπών.

 

Σάββατο 24-03-2018: Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν για 2η ημέρα. Άρχισαν στις 9:00 και διήρκεσαν έως τις 17:00, με ενδιάμεσο γεύμα στο σχολείο. Στη συνέχεια, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, ενώ, αργότερα, απολαύσαμε στην παραλία Scheveningen της Χάγης, ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα  που δημιουργούσε μια φυσική αισθητικά σύνθεση, μια έκρηξη κάθε χρωματικής απόχρωσης, που απλώνονταν περίτεχνα στον ορίζοντα, ανάμεσα στον ουρανό και τα άγρια νερά της Βόρειας Θάλασσας.

 

Κυριακή 25-03-2018: Ήταν η τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Από τις 09:00 έως τις 11:00 συνεδρίασαν,  παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση. Από τις 11:15 έως τις 12:30 έγινε ο απολογισμός των εργασιών και η τελετή λήξης.  Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τη Βασιλική Πινακοθήκη Mauritshuis, όπου εκτίθενται έργα των σημαντικότερων Ολλανδών ζωγράφων, όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ και το «Μάθημα ανατομίας»  του Ρέμπραντ. Ακολούθησε επίσκεψη στο Madurodam, όπου θαυμάσαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ολλανδίας, σε μορφή μινιατούρας (σε κλίμακα 1:25). 

 

Δευτέρα 26-03-2018: Το πρωΐ, επισκεφθήκαμε την έδρα της Eurojust, την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας, η οποία βοηθά τις εθνικές αρχές να συνεργάζονται για την καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος που αφορά περισσότερες από μια χώρες της ΕΕ.  Εκεί, ο εισαγγελέας ευρωπαϊκών θεμάτων, κ. Πάρης Αδάμης και οι συνεργάτες του, μας παρουσίασαν το έργο της Eurojust και μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας αυτής. Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για επίσκεψη στο Delft, την πρώτη πρωτεύουσα του Ολλανδικού κράτους με το πανέμορφο μεσαιωνικό κέντρο της, που αποτελείται από σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, την παλαιά εκκλησία (όπου είναι θαμμένοι όλοι οι Ολλανδοί βασιλείς). Είναι μια από τις σημαντικότερες και ομορφότερες ολλανδικές πόλεις, παγκοσμίως γνωστή για τις χαρακτηριστικές μπλε πορσελάνες της και ως γενέτειρα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ. Αργότερα, κάναμε έναν περίπατο στην Πλατεία των Μουσείων στο Άμστερνταμ και τέλος, φορτωμένοι με πολλές εικόνες και εμπειρίες αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ όπου μας περίμενε η πτήση μας για την Αθήνα, σίγουροι ότι το ταξίδι αυτό θα μας μείνει αξέχαστο. 

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια γαλλόφωνου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών:  κα Αικ. Λιάγκου, καθηγήτρια Γαλλικών και αναπληρώτρια Διευθύντρια Λυκείου με την πολύτιμη βοήθεια της φιλολόγου, κας Ελ. Γιαννακουλοπούλου.

 

 

Αναγνωστικό της ραδιοφωνικής εκπομπής