15o MFNU στην Χάγη

MFNU 2019 – La Haye – Lycée Français Vincent Van Gogh 29 – 31 mars 2019

 

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» συμμετείχε και φέτος, με 19 μαθητές /-ριες, στο 15ο Γαλλόφωνο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – Modèle Francophone des Nations Unies (MFNU), το οποίο  πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Λύκειο Vincent Van Gogh στη Χάγη, από την 29η   έως την 31η    Μαρτίου 2019, με γενικό θέμα «Εργασία και Δικαιώματα των γυναικών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο »

 

« Travail et droits des femmes dans un monde globalisé »

 

Στο συνέδριο αυτό, το οποίο αποτελεί προσομοίωση των συνεδριάσεων των επιτροπών του Ο.Η.Ε., συμμετείχαν  600 περίπου μαθητές, 41 διαφορετικών εθνικοτήτων, από 44 διαφορετικά σχολεία, από το Βέλγιο, την Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο,  την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, το Μπενίν, τη Νιγηρία, την Ολλανδία, την Σουηδία και την Τουρκία. 

 

Οι 19 μαθητές/-ριες  – διπλωμάτες του Σχολείου μας, μετά από ενδελεχή έρευνα σε γαλλόφωνες  πηγές πληροφόρησης, μελέτησαν τα φλέγοντα ζητήματα των επιτροπών τους καθώς και τις θέσεις των χωρών πάνω σ’ αυτά, συνέταξαν αναφορές προτείνοντας τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, στήριξαν τις θέσεις αυτές, διαπραγματεύτηκαν με ισχυρούς «αντιπάλους», συμμάχησαν με εκπροσώπους χωρών-μελών με τους οποίους είχαν κοινά συμφέροντα, για να προτείνουν, στο τέλος, συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων, έχοντας πάντα κατά νου τις θεμελιώδεις αρχές του Ο.Η.Ε: τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη, ανάμεσα στα έθνη, φιλικών σχέσεων που θα βασίζονται στον σεβασμό της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης  των λαών, τη  διεθνή συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως και για την ανάπτυξη και ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.  

 

Οι μαθητές/-ριες του Σχολείου μας αποκόμισαν μ’ αυτή τους τη συμμετοχή πολύτιμα εφόδια και σημαντικές αξίες για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, όπως κριτική σκέψη, ατομική δέσμευση για την επίτευξη του κοινού καλού, ικανότητα επίλυσης  προβλημάτων και συγκρούσεων, αλληλεγγύη, σεβασμό και ανεκτικότητα προς τον άνθρωπο και τις δημοκρατικές αξίες. 

 

Με όχημα τη χρήση της γαλλικής γλώσσας, έμαθαν να ερευνούν, να συνδιαλέγονται  με νέους διαφορετικής κουλτούρας, να παραμερίζουν τις ιδιαιτερότητες, να ξεπερνούν τις διαχωριστικές γραμμές που εμποδίζουν την επικοινωνία και αποτελούν πηγές εντάσεων και πολέμων και να στοχεύουν στη συναίνεση μέσα από την συνεργασία, την έμπρακτη συμμετοχή τους ως ενεργών πολιτών που παλεύουν για  μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική αλλά και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου, δικαιότερου και πιο ασφαλούς κόσμου ως αυριανοί ηγέτες.

 

Η ατζέντα του 15ου Γαλλόφωνου Διεθνούς Συνεδρίου του Ο.Η.Ε ήταν η εξής:

 

Α. Conseil des Droits humains :

 

• Τρόποι καταπολέμησης της παιδικής εργασίας και της σύγχρονης δουλείας
• Τρόποι τήρησης και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων των κρατουμένων
 Βαμβακάρη-Μουτσάϊ Φρατζέσκα : εκπρόσωπος της Ουγγαρίας
 Πολυζωγοπούλου Ελένη : εκπρόσωπος της Κούβας
 Συργιανίδης Αχιλλέας : εκπρόσωπος  της Ισπανίας

 

Β. Conseil économique et social :

 

• Τρόποι προώθησης της αξιοπρεπούς εργασίας για τις γυναίκες
• Τρόποι ενίσχυσης της καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων
 Λύκου Ιωάννα: εκπρόσωπος  της Ισπανίας
 Μεϊδάνη Αριάνα: εκπρόσωπος της Σουηδίας
 Συργιανίδη Γεωργία : εκπρόσωπος  του Ελ Σαλβαδόρ

 

C. Forum sur les droits des femmes :

 

• Τρόποι εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των κοριτσιών στη εκπαίδευση
• Τρόποι καταπολέμησης της βίας (ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής) κατά των γυναικών
 Βλαστού Χρυσούλα: εκπρόσωπος της Κούβας
 Γαρδέλη Αγγελική: εκπρόσωπος  της Πορτογαλίας
 Κορύλλου Ελένη: εκπρόσωπος  της Τανζανίας

 

D. Bureau Ιnternational du travail :

 

• Τρόποι προώθησης της αξιοπρεπούς εργασίας για τους νέους
• Τρόποι εξασφάλισης της πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία στην εργασία
 Γκιωνάκη Όλια: εκπρόσωπος εργαζομένων της Νοτίου Αφρικής
 Μπαζάκη Νικολέτα : εκπρόσωπος  εργοδοτών της Νοτίου Αφρικής

 

E. Forum Scientifique :

 

• Τρόποι καλύτερης πρόληψης και θεραπείας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
• Η ηθική απέναντι στις νέες τεχνικές γενετικών αλλαγών των εμβρύων
 Κοτζαμπουγίδου Μαρία: εκπρόσωπος  INSERM
 Παπαδημητρίου Νίκη: εκπρόσωπος  Βραζιλίας

 

F. Comité sur la région saharo-sahélienne :

 

• Τρόποι εξασφάλισης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη Σαχαρο – σαχελιανή περιοχή
• Τρόποι ανάπτυξης της πρόσβασης στο νερό και στην ενέργεια στη Σαχαρο – σαχελιανή περιοχή
 Αμαξοπούλου Εβελίνα : εκπρόσωπος της Γαλλίας
 Παιδάκη Δανάη: εκπρόσωπος της Αιθιοπίας

 

G. Forum des stagiaires :

 

• Τρόποι καταπολέμησης της παιδικής εργασίας και της σύγχρονης δουλείας
• Τρόποι καταπολέμησης της βίας (ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής) κατά των γυναικών

 Ανεμογιάννη Ιωάννα: εκπρόσωπος της Ολλανδίας
 Μαστρογιαννοπούλου Ιωάννα: εκπρόσωπος της Ιαπωνίας
 Μαυρομαρά Λυδία: εκπρόσωπος της Νιγηρίας
 Μπονάτσου Ευθυμία: εκπρόσωπος του Μπαγκλαντές

 

Το συνολικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Χάγη συμπεριλάμβανε τα εξής:

 

Πέμπτη 28-03-2019: Συγκεντρωθήκαμε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και αναχωρήσαμε για Άμστερναμ.
Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στις Κάτω Χώρες από την ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, γνωστή για τα κανάλια της  και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη. Ακολούθησε περίπατος στο κέντρο της πόλης και στην Πλατεία των Μουσείων. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό ολλανδικό ψαροχώρι Volendam, όπου είδαμε από κοντά το φράγμα που χτίστηκε κατά μήκος της Ολλανδίας για να συγκρατήσει το νερό της θάλασσας, θαυμάζοντας το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού της θάλασσας.

Το απόγευμα, μεταβήκαμε στη Χάγη, έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Ολλανδικού Κοινοβουλίου με το περίφημο Παλάτι της Ειρήνης και τα μοναδικής αξίας κτίρια. Αργότερα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ « Le travail a-t-il un sexe ? » το οποίο πραγματεύεται τις ανισότητες που επικρατούν ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες στον επαγγελματικό κόσμο και τις προσπάθειες που γίνονται για να εξαλειφθούν.

 

Παρασκευή 29-03-2019: Την 1η ημέρα του συνεδρίου, παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης του Συνεδρίου στο επιβλητικό Kurhaus, το οποίο δεσπόζει στην παραλία του Scheveningen, στη Χάγη. Στους εναρκτήριους  λόγους, μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές, ο κ. Franck Barro, Διευθυντής του Lycée français Vincent van Gogh, η κα Florence Lévy, Πρώτη Σύμβουλο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ολλανδία και η κα Kirsten-van-den-Hul, Βουλευτής του Ολλανδικού Κοινοβουλίου και πρώην εκπρόσωπος των γυναικών της Ολλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη. Όλοι οι ομιλητές, αφού καλωσόρισαν τους μαθητές – συνέδρους και τους καθηγητές τους, τόνισαν τη σημασία της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλλα ως απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στο Lycée français Vincent van Gogh, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες των επιτροπών.

 

Σάββατο 30-03-2019: Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν για 2η ημέρα. Άρχισαν στις 9:00 και διήρκεσαν έως τις 17:00, με ενδιάμεσο γεύμα στο σχολείο. Στη συνέχεια, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, ενώ, αργότερα, απολαύσαμε στην παραλία Scheveningen της Χάγης, ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα  που δημιουργούσε μια φυσική αισθητικά σύνθεση, μια έκρηξη κάθε χρωματικής απόχρωσης, που απλώνονταν περίτεχνα στον ορίζοντα, ανάμεσα στον ουρανό και τα άγρια νερά της Βόρειας Θάλασσας.

 

Κυριακή 31-03-2019: Ήταν η τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Από τις 09:00 έως τις 11:00 συνεδρίασαν,  παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση. Από τις 11:15 έως τις 12:30 έγινε ο απολογισμός των εργασιών και η τελετή λήξης.  Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τη Βασιλική Πινακοθήκη Mauritshuis, όπου εκτίθενται έργα των σημαντικότερων Ολλανδών ζωγράφων, όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ και το «Μάθημα ανατομίας»  του Ρέμπραντ. Ακολούθησε επίσκεψη στο Madurodam, όπου θαυμάσαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ολλανδίας, σε μορφή μινιατούρας (σε κλίμακα 1:25). 

 

Δευτέρα 01-04-2019: Το πρωΐ, επισκεφθήκαμε την έδρα της Eurojust, την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας, η οποία βοηθά τις εθνικές αρχές να συνεργάζονται για την καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος που αφορά περισσότερες από μια χώρες της ΕΕ.  Εκεί, ο κ. Ιωάννης Παπαθανασίου, Aντιεισαγγελέας ευρωπαϊκών θεμάτων, και η συνεργάτης του, κα Ζαχαρούλα Βασίλη, μας παρουσίασαν το έργο της Eurojust και μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας αυτής. Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για επίσκεψη στο Delft, την πρώτη πρωτεύουσα του Ολλανδικού κράτους με το πανέμορφο μεσαιωνικό κέντρο της, που αποτελείται από σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, την παλαιά εκκλησία (όπου είναι θαμμένοι όλοι οι Ολλανδοί βασιλείς). Είναι μια από τις σημαντικότερες και ομορφότερες ολλανδικές πόλεις, παγκοσμίως γνωστή για τις χαρακτηριστικές μπλε πορσελάνες της και ως γενέτειρα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ. Αργότερα, επισκεφθήκαμε τους κήπους Keukenhof, γνωστοί και ως ο “Κήπος της Ευρώπης”, που περιλαμβάνουν πάνω από 7 εκατομμύρια λουλούδια, με περισσότερα από 800 είδη τουλίπας σε μια τεράστια έκταση 79 στρεμμάτων. Τέλος, φορτωμένοι με πολλές εικόνες και εμπειρίες αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ όπου μας περίμενε η πτήση μας για την Αθήνα, σίγουροι ότι το ταξίδι αυτό θα μας μείνει αξέχαστο. 

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια γαλλόφωνου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών:  κα Αικ. Λιάγκου, καθηγήτρια Γαλλικών και Υποδιευθύντρια Λυκείου με την πολύτιμη βοήθεια της φιλολόγου, κας Ελ. Γιαννακουλοπούλου.