Στην εφετινή εορτή για την 28η Οκτωβρίου 2009 περιδιαβήκαμε τα μονοπάτια της ιστορίας από τα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την Οικονομική Κρίση του Μεσοπολέμου έως και τις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου. Εξετάσαμε τις γενεσιουργές αιτίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Με αφήγηση κειμένου, θεατρικές παραστάσεις, τραγούδια, ποιήματα, δρώμενα ζωντάνεψαν μπροστά μας στιγμές που έχουν χαραχθεί βαθιά στην ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας. Πολλά γραφικά δημιουργημένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, μοντάζ από διάφορα ντοκιμαντέρ και μουσική ήταν τα οχήματά μας για το ταξίδι αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενα και το σύνολο των γραφικών δημιουργήθηκαν από το μηδέν. Το θεατρικό «Τα νέα για τον ανθυπολοχαγό Δημήτριο Μπουρτσαλά» είναι μια αληθινή ιστορία που για πρώτη φορά δραματοποιείται. Πρόκειται για τη ζωή ενός δικηγόρου, ενός νέου του οποίου το επιστημονικό και επαγγελματικό μέλλον , ν και διαγραφόταν άκρως επιτυχημένο, επέλεξε να θυσιαστεί για την πατρίδα στο αλβανικό μέτωπο.
Αφήγηση (με σειρά εμφανίσεως): Παπατριανταφύλλου Άρτεμις, Κανελλοπούλου Αδαμαντία, Νόνη Μελίνα, Τσαμουδάκη Ματίνα, Αραμπατζή Πέννυ, Αβραμοπούλου Αναστασία, Αλιβανίστου Κέλυ, Ξανθάκη Χριστίνα, Παπακώστα-Τσιγκρή Λυδία, Δασύρα Νεφέλη, Καλογιάννη Έλια, Ρόκκου Έλλη, Ταούκη Σαβίνα, Χριστοπούλου Βίκυ, Κατσίκη Ηλιάνα, Βεζαλή Ναταλία, Μαλκάζα Ηρώ, Κολυδά Άννα. Απαγγελία: Μαστρογιαννοπούλου Καλλή. Θεατρικά (με σειρά εμφανίσεως): Βασίλας Στράτος (Adolf Hitler), Ευδαίμων Ιάκωβος (Γερμανός Στρατηγός), Μπατσής Γεώργιος (Benito Mussolini), Πάπαρης Δημήτρης (Ν. Πατίλης, δικηγόρος), Κάζης Αναστάσης (Δ. Μπουρτσάλας), Βιτάλη Μαρίτα (Μητέρα Δ. Μπουρτσάλα), Βαρελά Μαίρη (Μια γειτόνισσα), Γκινοσάτης Σπύρος (Δ. Κωταντούλας), Λιαμής Νικόλας (Πιτσιρίκος 1), Κασάπογλου Λίλα (Πιτσιρίκα 2), Σάντας Ευάγγελος (Γερμανός στρατιώτης 1), Παταρίδης Ιωάννης (Γερμανός στρατιώτης 2), Πετρόπουλος Ιωάννης (Γερμανός στρατιώτης 3), Λαζαρίδης Φώτης (Γερμανός στρατιώτης 4). Δρώμενο: Ζαλώνη Τερέζα, Παπαθανασίου Έφη, Σαλαμέτη Βάσια, Σκαλιώτη Ιουλία, Σταθάκη - Μεστούση Έρρικα, Τζανέτου Άνδρια. Συμμετείχαν: Γκολφινοπούλου Σύλια, Βλαστού Μαριάννα, Χαϊτόγλου Σοφία, Γούλου Χριστίνα, Σταυρογιαννοπούλου Μαρία, Κουνέλη Νινέτα. Διεύθυνση Χορωδίας: κ. Λιαμής Ηλίας. Βιντεοσκόπηση: κ. Αλεξέλλης Μάριος. Σκηνικά: Sœur Hélène. Φωτισμός και ηχοληψία: κ. Μαραγκός Φραγκίσκος. Γραμματειακή υποστήριξη: κα. Λάμαρη Μαρία.
Υπεύθυνοι Καθηγητές: κα. Ε. Παπαθανάση, Διευθύντρια Γυμνασίου – κ. Δ.Ν. Χαραλαμπίδης, Θεολόγος.
Θεατρικά:
1. Benito Mussolini και Adolf Hitler: Εισβολή στην Ελλάδα από γινάτι [μονόπρακτο].
2. Τα νέα για τον ανθυπολοχαγό Δημήτριο Μπουρτσαλά [2 πράξεις].
3. Δημητρίου Ψαθά: Τα πιτσιρίκια [μονόπρακτο].
Οι μαθήτριες ανέλαβαν να διηγηθούν τα γεγονότα από τον μεσοπόλεμο έως και τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Η αφήγηση συνοδεύτηκε από γραφικά ηλεκτρονικού υπολογιστή με κινούμενους χάρτες και μακέτες που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη γιορτή μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς το γεγονός λειτούργησε ως το τελευταίο κεφάλαιο των φρικαλεοτήτων που διέπραξε ο άνθρωπος κατά της ανθρωπότητας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την κατοχή και την πείνα στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα, δεν είναι δυνατό να χάσουν τον αλγεινό χαρακτήρα τους ακόμα κι αν η διήγηση γίνεται σκοπίμως με ήπιο τρόπο για να μη σοκάρει. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου στη δημιουργία των συνθηκών που οδήγησαν στη παγκόσμια σύρραξη. Η γιορτή έκλεισε με μία εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας (ρεπορτάζ) σχετικώς με την κατάσταση των λειψάνων των Ελλήνων αγωνιστών του αλβανικού μετώπου, η οριστική ταφή των οποίων εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτής της γιορτής έγιναν οι ελάχιστες δυνατές εκτυπώσεις σε χαρτί, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, ανακυκλώθηκαν τα υλικά που περίσσευσαν, προστατεύσαμε τον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής, καθώς οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες πετάχτηκαν στα προβλεπόμενα δοχεία ανακύκλωσης, ενώ εκπέμψαμε το ελάχιστο δυνατό CO2 μέσω της λελογισμένης λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εκτυπωτών μας. Το ψωμί που έκλεψαν τα πιτσιρίκια από τους Γερμανούς παρασκευάστηκε από αγνό… ανακυκλωμένο χαρτόνι που ζύμωσαν οι.… Πέννυ Αραμπατζή και Λυδία Παπακώστα-Τσιγκρή. Το μπαλόνι που έσκασε ο Χίτλερ το ανακυκλώσαμε επίσης.
_____________________________________________________________

Video
Benito Mussolini και Adolf Hitler: Εισβολή στην Ελλάδα από γινάτι (Μονόπρακτο – Απόσπασμα)
Διασκευή από την ταινία του Charles Chaplin, «Ο Μέγας Δικτάτωρ», (1940).