1st Fiber Optics Expo & Conference

Η πρώτη έκθεση και συνέδριο για τις τεχνολογίες οπτικών ινών διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2009.

 

Η έκθεση είχε ως στόχο τη διάδοση της νέας τεχνολογίας μετάδοσης δεδομένων μέσω οπτικών ινών. Οι οπτικές ίνες έχουν υιοθετηθεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού μετάδοσης δεδομένων αλλά και από μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς με αυξημένες ανάγκες.

 
Η σημαντική αυτή έκθεση και το συνέδριο αφορούσαν στις τεχνολογίες που θα κληθεί να υιοθετήσει άμεσα το Σχολείο μας προκειμένου να αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εφαρμογή διοικητικών και παιδαγωγικών καινοτόμων λύσεων. Παρακολουθήσαμε το συνέδριο και την έκθεση με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν και οι γνώσεις που αποκομίσαμε συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερης εικόνας σχετικώς με μία τεχνολογία, της οποίας η υιοθέτηση είναι αδήριτη ανάγκη στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.
 
Οι τέσσερις άξονες του Συνεδρίου ήταν οι εξής:
 
1. Ο ανηφορικός δρόμος της υλοποίησης:
Αναφορά σε ξένα παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές, τόσο από εμπορικές εταιρίες, όσο κι από φορείς του ευρύτερου ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς. Ποιες είναι οι απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.
 
2. Οι τεχνολογικές προκλήσεις:
Αναφορά στις αναγκαίες υποδομές, τα κτήρια, τις κατασκευές, τα συστήματα που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το νέο δίκτυο στις μεγάλες πόλεις και την περιφέρεια. Ειδική μνεία στην ανάπτυξη της οπτικής ίνας, στις μεθόδους υλοποίησης και τα πλεονεκτήματά τους.
 
3. Η οικονομική εξίσωση:
Αναφορά στους τρόπους χρηματοδότησης του έργου. Παρουσίαση χρηματοδοτικών μοντέλων από ανάλογες εφαρμογές στο εξωτερικό σε έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας. Οικονομική βιωσιμότητα και προοπτικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου και εταιριών συμβούλων.
 
4. Ο κοινωνικός αντίκτυπος:
Αναφορά στους τρόπους προσέγγισης των πολιτών. Σχέδια επί χάρτου για την ευαισθητοποίησή τους, με στόχο την ευρύτερη δυνατή αποδοχή με στόχο τη διασφάλιση κατάλληλων υπηρεσιών και περιεχομένου που θα «απογειώσουν» τη ζήτηση για FTTH και θα δικαιώσουν έμπρακτα την υλοποίηση του έργου.