Νέα ενημέρωση για τον Μαθηματικό Διαγωνισμό “Πυθαγόρας” 2019

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο μαθηματικός διαγωνισμός «Πυθαγόρας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ελληνογαλλικής Σχολής «Saint Joseph», Θεσσαλονίκης 2, Πεύκη, τηλ.210 8126131.

 

•Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο του σχολείου στις 9.00 π.μ.
•Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 9.30΄ π.μ.  και θα λήξει στις 11.00 π.μ.
•Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους μπλε ή μαύρο στυλό και προαιρετικά μολύβι και γόμα.
•Απαγορεύεται  αυστηρά το διορθωτικό ( blanco ).
•Πρόχειρο τετράδιο θα δοθεί από τους επιτηρητές.

 

Όπως αναφέρει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία:

 

«…Ο νέος διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που θα ήθελαν να γευθούν την μαθηματική εμπειρία, ανεξάρτητα από την απόδοση που χαρακτηρίζει τη σχολική διαδρομή τους. Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων, που προσδιορίζουν τις δυνατότητες να σκέπτεται ο μαθητής με Μαθηματικό τρόπο και να αξιοποιεί βασικές Μαθηματικές έννοιες και διαδικασίες.

 

Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα ελέγχει άμεσα ή έμμεσα τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις, αλλά την ικανότητα του διαγωνιζόμενου να σκέφτεται με τα εφόδια που τα Μαθηματικά προσδίδουν στη σκέψη. Ενδεικτικό του σχεδιασμού σε αυτή τη βάση είναι και η δυνατότητα που θα έχουν οι μαθητές να έχουν και σημειώσεις θεωρίας μαζί τους, σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, προκειμένου η απόδοση τους στο διαγωνισμό να μη στηρίζεται σε στείρα απομνημόνευση.

 

Τα θέματα θα είναι οργανωμένα σε ενότητες που έχουν προταθεί διεθνώς από τους ερευνητές της Μαθηματικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικές ενότητες του διαγωνισμού: Αριθμητικές ικανότητες, Επαγωγικός συλλογισμός, Αναλογική σκέψη, κριτική ικανότητα, λύση προβλήματος, γεωμετρική αντίληψη κ.λ.π» και το  «Το κόστος ανά μαθητή ανέρχεται στο ποσό των 10€ και θα προπληρώνεται ως συνδρομή στα περιοδικά της ΕΜΕ, καθώς κάθε μαθητής θα παραλαμβάνει έναν φάκελο με περιεχόμενο που σχετίζεται με τον διαγωνισμό και τα θέματα.»

 

Συνεπώς το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι την σχετική δήλωση συμμετοχής για να απολαύσουμε τον υπέροχο και συναρπαστικό κόσμο των Μαθηματικών.

 

Καλή επιτυχία!

 

 

Αφίσα Μαθηματικού Διαγωνισμού

Πρόσκληση Μαθηματικού Διαγωνισμού

Δήλωση Συμμετοχής

Ενδεικτικά Θέματα Α΄-Β΄ Γυμνασίου

Ενδεικτικά Θέματα Γ΄-Δ΄ Δημοτικού

Ενδεικτικά Θέματα Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού