ΓΑΛΛΙΚΑ

 

Τα Γαλλικά στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ»

 

 

Τα Γαλλικά, αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της Σχολής μας.

 

Το 1857, τέσσερις Γαλλίδες μοναχές εμπνευσμένες απ’ την επιθυμία της Αγίας Αιμιλίας de Vialar ιδρύουν στο κέντρο της Αθήνας το Σχολείο μας «Άγιος Ιωσήφ». Από την ίδρυσή του έως και σήμερα, η διδασκαλία και η εκμάθηση της Γαλλικής Γλώσσας κατέχουν προεξέχουσα θέση.

 

  • Ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο, τα παιδιά εξοικειώνονται προοδευτικά με την Γαλλική Γλώσσα και κουλτούρα.
  • Στο τέλος του Δημοτικού, η απόκτηση των DELF A1 ή / και Α2 επικυρώνει τις γνώσεις τους στα Γαλλικά.
  • Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα να παρουσιαστούν στις εξετάσεις και να αποκτήσουν όλα τα γαλλικά διπλώματα (DELF / DALF / SORBONNE).

 

Πιο συγκεκριμένα :

 

Τάξη Δίπλωμα
1η Γυμνασίου DELF A1 ou DELF A2 ou DELF B1
2α Γυμνασίου DELF A2 ou DELFB1 ou DELFB2
3η Γυμνασίου DELFB1 ou DELFB2 ou DALFC1
Α’ Λυκείου  DELFB1 ou DELFB2 ou DALFC1 ou DALFC2

 

*Διαφορά Διπλωμάτων DELF B2 – Sorbonne B2

 

Κατά την διάρκεια της διδασκαλίας με την χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων και τεχνολογικών πολυμέσων, οι μαθητές μας αναπτύσσουν γλωσσικές, επικοινωνιακές, διαπολιτισμικές δεξιότητες.

Επίσης, συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες που βασίζονται στην Γαλλική Γλώσσα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε :

 

  • τους διαγωνισμούς Γαλλοφωνίας. Ας σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ενώνει 68 κράτη και κυβερνήσεις (η Ελλάδα ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Γαλλοφωνίας : OIF).
  • το MFNU (Modèle Français des Nations Unies / Γαλλικό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών) στη Χάγη.
  • τις λογοτεχνικές ημερίδες οι εισηγτές των οποίων είναι λέκτορες από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

 

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι των μαθητών μας, το Σχολείο διαθέτει άριστα καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό που επιμορφώνεται συνεχώς και συμμετέχει ενεργά στην διεξαγωγή όλων των εξετάσεων του IFG (Institut Français de Grèce). Η Γαλλία, άλλωστε, υποστηρίζει ενεργά την συνεχή επιμόρφωση των καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας στο εξωτερικό, έτσι ώστε να εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο διδασκαλίας.

 

 

Τα Γαλλικά, προνόμιο για σπουδές στη Γαλλία

 

Η επιλογή της Γαλλικής Γλώσσας είναι ένα διεθνές διαβατήριο, αφού μόνο τα διπλώματα που χορηγούνται μέσω της Υπηρεσίας Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του IFG είναι αποδεκτά σε όλο τον κόσμο.

 

Ιδιαιτέρως, τα Γαλλικά ανοίγουν τον δρόμο για σπουδές στη Γαλλία σε φημισμένα πανεπιστήμια (Σορβόννη, πανεπιστήμια Pierre et Marie Curie …) ή ανώτατες σχολές (HEC, Polytechnique, ESSEC) όπου η φοίτηση είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δωρεάν.

 

Επίσης, η Γαλλία αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές προορισμού για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών (Erasmus).

 

 

Τα Γαλλικά, βασική Γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι η εκμάθηση των Γαλλικών βοηθά στην ευκολότερη εκμάθηση άλλων λατινογενών γλωσσών (Ισπανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά…) αλλά και των Αγγλικών καθώς πάνω από 50 % του σύγχρονου Αγγλικού  λεξιλογίου προέρχεται από τα Γαλλικά.

 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ύστερα από την υπογραφή μιας «στρατηγικής συνεργασίας για το μέλλον» στον τομέα της εκπαίδευσης απ’ τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, François Hollande, και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης, Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε στις 13 Μαΐου 2016 ενυπόγραφη Σύμβαση Συνεργασίας απ’ τον François Weil, Πρύτανη της Ακαδημίας Παρισίων και τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόση Πελεγρίνη. Αυτή η Σύμβαση Συνεργασίας, που αφορά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης απ’ την Πρωτοβάθμια έως και την Τριτοβάθμια, θα επιτρέψει, όχι μόνο την προώθηση της διδασκαλίας της Γαλλικής Γλώσσας και Κουλτούρας, αλλά επίσης θα διευκολύνει την σύνδεση ανάμεσα στις επιχειρήσεις και θα βοηθήσει στην ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας σε Γαλλικές και Γαλλόφωνες πολυεθνικές εταιρείες σε διάφορους τομείς.

 

Επιπροσθέτως, τα Γαλλικά αποτελούν Γλώσσα εργασίας και μία από τις δύο επίσημες Γλώσσες διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η UNESCO, το NATO, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού. Κατά συνέπεια, τα Γαλλικά αποτελούν απαραίτητο προσόν για τα άτομα που προσβλέπουν σε μία καριέρα στους διεθνείς οργανισμούς και στο διπλωματικό σώμα.

 

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η επιλογή των Γαλλικών εισάγει τους μαθητές σ’ ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπου η Γαλλική Γλώσσα κατέχει πρωτεύουσα θέση, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, δεδομένου ότι σε 15 χρόνια από σήμερα η Γαλλική θα είναι η Γλώσσα 750.000.000 ανθρώπων, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης των ομιλούντων της χωρών. Εξάλλου, σήμερα 52 χώρες-κράτη την έχουν ως επίσημη Γλώσσα.

 

 

Une nouvelle Sainte était née, pour la gloire de Dieu et de l’Eglise universelle

 

Les Soeurs de St Joseph de l’Apparition sont maintenant répandues dans le monde. Comme le voulait leur Fondatrice, ells s’adonnent aux oeuvres diverses de la Charité qui se trouvaient éparses dans tous les Ordres alors existants… écoles, orphelinats et collèges, soin des malades : en hôpital et à domicile, service paroissial, foyers, apostolat dans les prisons, service social, rien n’arrête les Soeurs !