ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

 

 

Τα παιδιά μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση αναπτύσσουν τις γνωστικές εκείνες ικανότητες που τους επιτρέπουν να αναλύουν,να κρίνουν, να ερμηνεύουν και να περιγράφουν τις εκφραστικές ποιότητες που κρύβονται στα έργα τέχνης και στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Μέσα από το μάθημα αυτό το παιδί γίνεται ικανό να κατανοήσει την τέχνη, να αποκτήσει αισθητική κρίση,αυτοεκτίμηση και αυτοπεποιήθηση αλλά και να εξοικιωθεί με ποικιλία καλλιτεχνικών μορφών.

 

Η Εικαστική Αγωγή,επιτυγχάνει τη μύηση του παιδιού στη δημιουργική διαδικασία μέσα από την πράξη. Η πράξη της δημιουργίας προσφέρει ένα νέο τρόπο όρασης. Μαθαίνει το παιδί να συλλαμβάνει τον κόσμο που το περιβάλλει πολυδιάστατα, μέσα από τη Μορφή, το Σχήμα, το Χώρο και την Κίνηση. Κάθε παιδί που δημιουργεί, αισθάνεται τον ενθουσιασμό της ελεύθερης έκφρασης.Η Τέχνη κινητοποιεί τη φαντασία του και ελευθερώνει την προσωπική έκφραση και τις δεξιότητες του. Ταυτόχρονα, η διδασκαλία της τέχνης στο σχολείο αναπτύσσει την κοινωνικότητα και ξεπερνά τον ατομικισμό, αφού αποκλείει το στοιχείο της απόρριψης και παροτρύνει την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία.

 

Το μάθημα της τέχνης παρέχει στους μαθητές τρόπους να αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες εμπειρίες. Τους μαθαίνει να προσαρμόζονται και να σέβονται τους διαφορετικούς τρόπους σκέψης και πράξης και να μοιράζονται τις ιδέες τους και τα συναισθήματά τους με πολλούς τρόπους. Μαθαίνουν έτσι να δίνουν αξία στα έργα των άλλων και, παράλληλα, να εκτιμούν τα δικά τους. Η συνείδηση του κοινωνικού ρόλου της τέχνης επιτυγχάνεται μέσα από τις ίδιες τις οπτικές μορφές που δημιουργεί το παιδί και οι οποίες το βοηθούν να εκφράσει την ταυτότητά του και το γεγονός ότι ανήκει σε μία ομάδα. Επομένως, η τέχνη είναι “τόπος ελευθερίας και έκφρασης όσο και τόπος συνάντησης με τους άλλους”.

 

Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
~Πάμπλο Πικάσο

 

 

ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΧΝΗΣ

 

Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής “Άγιος Ιωσήφ” ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους δράση με τη συμμετοχή τους στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Με τη συμμετοχή τους αυτή καθώς και σε ανάλογους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς,δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να αναδείξουν τις δεξιότητες,να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους. Κάθε χρόνο οι μαθητές πέρνουν μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς ζωγραφικής για νακάλυφθούν όλες οι ανάγκες για ευγενή άμιλλα και ανταγωνισμό.

 

 

 

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ARTABILITY

 

Θέμα: Εσύ και γω μαζί δημιουργούμε ένα θαυμαστό καινούργιο κόσμο»
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ- «ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ» (Απρίλιος 2016)

 

Στα πλαίσια του Καλλιτεχνικού φεστιβάλ οι μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής πήραν μέρος με ζωγραφικά έργα στην τριήμερη γιορτή για το πρόγραμμα ARTABILITY, διακοσμώντας με τα έργα τους, τους χώρους της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών-Πόρτα Ανοιχτή, για την οργάνωση του προγράμματος σε μια συνάντηση φορέων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με μουσική, χορό θέατρο, εικαστικά και βίντεο τιμώντας με την εκδήλωση αυτή τη διαφορετικότητα μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.Όταν δώθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να πάρουν μέρος σε αυτό το φεστιβάλ Τέχνης η ανταπόκριση τους ήταν άμεση καθώς σα σχολείο έχουν αναπτυγμένη την αποθωχή της διαφορετικότητας πέρνοντας μέρος και σε αντίστοιχες δράσεις.

 

 

 

ΣΚΗΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ-«ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ»

 

Η ομάδα των σκηνικών με τους μαθητές, Δ. Σκλάβου, Π. Αραμπατζής, Α. Στεργίου και Κ. Τσούτη , διαμόρφωσαν κατάλληλα την αίθουσα εκδηλώσεων ¨Αγία Αιμιλία¨ για να φιλοξενήσει το θεατρικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» ανεβασμένο από τη θεατρική ομάδα της σχολής. Όλη η αίθουσα ντύθηκε με δέντρα ώστε να επιτευχθεί ηχομόνωση και να μπορέσει ο φωτισμός να ντύσει κατάλληλα την παράσταση και να συνοδεύσει επάξια την μεγάλη αυτή και αξιέπαινη προσπάθεια της θεατρικής ομάδας, και χωρίς να υστερεί σε τίποτα από το ανέβασμα της παράστασης σε ένα έτοιμο θεατρικό σανίδι. Μεγάλο εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

 

 

OPEN DAY 2015-2016 Καλλιτεχνικό εργαστήρι – Ομαδική Εργασία με την Τεχνική: Κολάζ

 

Στα πλαίσια της ενημέρωσης παιδιών και γονέων την ημέρα που το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ώστε να δουν και να μάθουν τις δράσεις του σχολείου, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και το όραμα του σχολείου για τους μαθητές , στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, οι υποψήφιοι μαθητές, με τη βοήθεια των μαθητών της Ελληνογαλλικής σχολής, φιλοτέχνησαν ομαδική εργασία μεγάλων διαστάσεων με την τεχνική του κολάζ με εφημερίδες και ακρυλικά χρώματα. Το έργο που αναπαραστάθηκε ήταν «Το παιδί με το περιστέρι» του Πάμπλο Πικάσο. Η αισιοδοξία άλλωστε είναι χαρακτηριστικό των παιδιών και η ελευθερία σα σύμβολο μέσα από το περιστέρι τα χαρακτηρίζει.

 

«Όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες. Ας μην ξεριζώσουμε την αθωότητα των παιδιών. Γιατί εκείνα ¨βλέπουν¨ καλύτερα από τους μεγάλους.»
P. Picasso.

 

 

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ

 

Ελένη Σημαιάκη