ETWINNING

 

Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης.

 

To eTwinning προάγει τη συνεργασία των σχολείων στην Ευρώπη μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για σχολεία. Προσφέρει μία πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους, κ.λ.π.) που εργάζεται σε σχολείο, σε μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος, για να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και με λίγα λόγια, να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης.

 

Ξεκινώντας το 2005 ως η κύρια δράση του eLearning Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το eTwinning έχει ενσωματωθεί σταθερά στο Erasmus+,  Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, από το 2014. Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης λειτουργεί υπό το European Schoolnet, μία διεθνή συνεργασία 31 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, το οποίο αναπτύσσει μάθηση για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το eTwinning υποστηρίζεται και σε εθνικό επίπεδο από 37 Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης.

 

 

 

Σχετικά με τα προγράμματα του σχολείου.

 

Η Διεύθυνση της Ελληνογαλλικής Σχολής “St Joseph”, γνωρίζοντας ότι χαρακτηριστικό του σχολείου του 21ου αιώνα, σε όλο τον κόσμο, είναι η  καινοτομία και η  τεχνολογική υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας που συνδυάζει την πολύπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών με εξατομικευμένους αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης, προσφέρει τη δυνατότητα στις μαθήτριες και τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, την τρέχουσα σχολική χρονιά, να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-twinning, με τίτλο:

 

Οι θρύλοι μας και τα σύμβολά τους (Our Legends and Symbols) :

 

 

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με  την ευρωπαϊκή κοινότητα μάθησης και να αναπτύξουν δεξιότητες 21ου αιώνα, όπως συνεργασία, δημιουργικότητα, ευελιξία, κριτική σκέψη, αλλά και δεξιότητες σχετικά  με τη χρήση νέων τεχνολογιών (digital citizenship) και να επικοινωνούν αυθόρμητα και ζωντανά στην αγγλική γλώσσα.

 

Στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-twinning συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων από όλη την Ευρώπη και οι μαθήτριες/τές μας θα συνεργάζονται με μαθητές από σχολεία της  Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας και Πολωνίας χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα ως γλώσσα επικοινωνίας σε ένα πραγματικό περιβάλλον, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες σχετικές με το μάθημα της Ιλιάδας & της Ιστορίας.

 


Ο Νόστος του Οδυσσέα :

 

Η Διεύθυνση της Ελληνογαλλικής Σχολής “St Joseph”, γνωρίζοντας ότι χαρακτηριστικό του σχολείου του 21ου αιώνα, σε όλο τον κόσμο, είναι η  καινοτομία και η  τεχνολογική υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας που συνδυάζει την πολύπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών με εξατομικευμένους αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης, προσφέρει τη δυνατότητα στις μαθήτριες και τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, την τρέχουσα σχολική χρονιά, να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-twinning, με τίτλο: «Ο Νόστος του Οδυσσέα». Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με  την ευρωπαϊκή κοινότητα μάθησης και να αναπτύξουν δεξιότητες 21ου αιώνα, όπως συνεργασία, δημιουργικότητα, ευελιξία, κριτική σκέψη, αλλά και δεξιότητες σχετικά  με τη χρήση νέων τεχνολογιών (digital citizenship) και να επικοινωνούν αυθόρμητα και ζωντανά στην αγγλική γλώσσα. Στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-twinning συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων από όλη την Ευρώπη και οι μαθήτριες/τές μας θα συνεργαστούν με μαθητές από σχολεία της  Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κροατίας, χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα ως γλώσσα επικοινωνίας σε ένα πραγματικό περιβάλλον, μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες σχετικές με το μάθημα της Οδύσσειας (Αρχαία από μετάφραση: «Οδύσσεια» του Ομήρου).

 

 
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του σχολείου μας έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω της πλατφόρμας twinspace με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων και να διαμοιράζονται τις εργασίες που δημιούργησαν στο πλαίσιο του project «Ο Νόστος του Οδυσσέα». Οι μαθητές του κάθε σχολείου επικοινωνούν τα στοιχεία του πολιτισμού, της γλώσσας και της κουλτούρας της χώρας τους και διαμοιράζονται ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες από την δική τους εκπαιδευτική πραγματικότητα. Μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά για την δημιουργία διαφόρων εργασιών, όπως η δημιουργία παρουσιάσεων για την χώρα τους με το εργαλείο παρουσιάσεων prezi, η δημιουργία ιστοριών με την χρήση εργαλείων comic, η δημιουργία σκίτσων και η ψηφοφορία αυτών με σκοπό την ανάδειξη του καλύτερου λογότυπου μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών ή και η ανταλλαγή και η δημιουργία από τους μαθητές ηλεκτρονικών καρτών με ευχές σε αντίστοιχες εορταστικές περιόδους με σκοπό την γνωριμία των ηθών και των εθίμων διαφορετικών πολιτισμών. Σαν αποτέλεσμα, οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα τον δικό τους πολιτισμό καθώς και τον πολιτισμό άλλων χωρών, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, να αναπτύσσουν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους αλλά και τις γλωσσικές τους δεξιότητες.