ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Η Σχολή μας, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, υπηρετεί με ανθρωπιστικό χαρακτήρα το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και αναπτύσσει δυναμικό και εξωστρεφή προσανατολισμό προς την κοινωνία και τους προβληματισμούς της. Η σχολική μας κοινότητα ενισχύει την αμφίδρομη σχέση με τα ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, καλλιεργεί την εγρήγορση των μαθητών και το ιδεώδες της συλλογικής προσφοράς. Υποστηρίζει συλλογικές κοινωνικές δράσεις με βιωματική και συνεργατική προσέγγιση διαφόρων κοινωνικών θεμάτων, με σκοπό να καλλιεργήσει τις αξίες της ανθρωπιστικής συνεισφοράς, της αλτρουϊστικής ιδεολογίας και της αλληλεγγύης.

 

 

ΣΚΟΠΟΣ

 

Ένα κοινωνικό σχολείο στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών/τριών που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και στην εξέλιξη τους σε υγιείς και ενεργούς πολίτες. Μια τέτοια συμπεριφορά, άλλωστε, είναι δείγμα προόδου και αδελφοσύνης, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και τη σφυρηλάτηση των ανθρωπίνων σχέσεων. Μέσω της ανθρωπιστικής δράσης, λοιπόν, εδραιώνεται η συνεργασία και η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των ατόμων. Η κοινωνική ζωή ομαλοποιείται και έτσι αναπτύσσονται ευγενή συναισθήματα και προωθούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι μαθητές/τριες αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα και δεν είναι αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα ή απομονωμένοι από την ευρύτερη κοινωνία. Επιπλέον, αναπτύσσονται οι ηθικές αξίες των παιδιών, όπως η αγάπη, η φιλία και η υπευθυνότητα, ενώ ολόκληρη η κοινωνία απολαμβάνει τα οφέλη της αγαθοεργίας και της δικαιοσύνης.

 

Η Σχολή μας ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών μας σε εθελοντικές δράσεις, καθώς είναι γνωστό ότι οι ευεργετικές τους συνέπειες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά σε βάθος χρόνου, αφού βοηθούν τους νέους μας αφενός στο να μη σκέφτονται ατομιστικά και αφετέρου στο να ενστερνίζονται τη λογική της κοινωνικής προσφοράς.

 

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ (Σ.Κ.Ε.Π.)

 

“Οι διακρίσεις αποτελούν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Την κοινωνία μας χαρακτηρίζουν προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις για την διαφορετικότητα και την αναπηρία. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας…Ταυτόχρονα, όλες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνουν ότι η απουσία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των μαθητών αλλά και γενικά ενός ευρύτερου συνόλου, απέναντι στα άτομα με αναπηρία:

 

– Διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις
– Ισχυροποιεί το στιγματισμό και την περιθωριοποίηση 

 

Αφυπνίζοντας τους μαθητές και κατ’ επέκταση το άμεσο και έμμεσο περιβάλλον τους, το πρόγραμμα του Σ.Κ.Ε.Π. δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις συνειδητοποίησης του ευρύτερου πληθυσμού, με προσδοκώμενο μελλοντικό αντίκτυπο, να διασφαλιστούν και να αποδοθούν στους ανθρώπους με αναπηρία τα βασικά τους δικαιώματα.”

 

 

  • 1ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Για την ενίσχυση του έργου της Κιβωτού του κόσμου και της Caritas πραγματοποιήθηκε ο 1ος Αγώνας δρόμου και Προσφοράς με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και αποφοίτων. Τρέξαμε τον “αγώνα τον καλόν” και ανακουφίσαμε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

 

 

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

“Αποκαλύπτοντας στον άνθρωπο την αγάπη με την οποία αγαπά ο Θεός, θα τον βοηθούν να πορευτεί προς την ολοκλήρωση του και θα αφυπνίζουν την αγάπη του για τους άλλους” Από το καταστατικό του Τάγματος των Αδελφών του αγίου Ιωσήφ.

 

 

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ

 

Από τη στιγμή που τα έργα αγάπης προσδιορίζουν την βαθύτατη ουσία και ύπαρξη της Σχολής, παραδειγματιζόμενοι και εμπνεόμενοι από τον ιδρυτή της πίστης μας, τον Ιησού Χριστό, κάθε άνθρωπος που εκφράζει ανάγκη για βοήθεια και συμπαράσταση είμαστε εκεί γι αυτόν. Ο πλησίον είναι ο ίδιος ο Χριστός. Στην εκδήλωση αυτή, όπως και σε κάθε εκδήλωση που αποσκοπεί στην υπηρεσία και εξάλειψη του πόνου όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής, με πρωτάρχουσες τις Αδελφές, πρωτοστατεί και βοηθά.

 

 

  • ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

 

Τιμητική προσφορά στον Προστάτη της Σχολής, τον Άγιο Ιωσήφ, αποτελεί η έμπρακτη υποστήριξη με προιόντα και παρουσία οργανώσεων που υποστηρίζουν πάσχοντες συνανθρώπους. Όλο το Σχολείο την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωσήφ, επισκέπτεται και συμπαρίσταται στο φιλανθρωπικό έργο σωματείων και οργανώσεων, όπως είναι ιδρύματα για το παιδί, γηροκομεία, άσυλα ανιάτων, νοσοκομεία, κλπ

 

 

  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ 2016-17)

 

Έγινε θεσμός το χριστουγεννιάτικο παζάρι. Με την ολόψυχη συμμετοχή όλων, στηρίζονται οικογένειες για να περάσουν πιο ανώδυνα τον Γολγοθά τους.

 

 

  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ACTION AID ΓΙΑ ΑΝΑΔΟΧΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ