ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

 

 

Σκοπός της «Βουλής των Εφήβων» είναι τα παιδιά:

 

να μάθουν και να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο και οι δημοκρατικοί θεσμοί, να καταλάβουν ότι καθένας από μας έχει ευθύνη και ότι πολίτης σημαίνει συμμετοχή, να αποκτήσουν νέες γνώσεις, διασκεδάζοντας και λίγο, να επιστρατεύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να μοιραστούν με άλλους εφήβους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους.

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι μαθητές Β΄ τάξης των δημοσίων και ιδιωτικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της Ελλάδας και της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού, καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, μέχρι 21 ετών.

 

Η συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία ανάδειξης «εφήβων βουλευτών» γίνεται διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας www.efivoi.gr.

 

Οι μαθήτριες/τές που συμμετέχουν πρέπει να να καταθέσουν στο πλαίσιο των διαφόρων δραστηριοτήτων που έχουν να πραγματευθούν (κείμενο blog, βίντεο, φωτογραφίες, παρουσιάσεις power point) πρωτότυπο υλικό, διαφορετικά δεν γίνεται δεκτό. Έχουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που βοηθούν την επιτροπή να σχηματίσει το προφίλ των υποψηφίων της Συνόδου. Έτσι οι μαθητές καλούνται να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους αναφορικά με τον πολιτισμό, το θέατρο, τη συγγραφή, τη μουσική.

 

Και επειδή η συμμετοχή πρέπει να επιβραβεύεται, αν πάρουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες, διπλασιάζουν τους κλήρους τους και άρα τις πιθανότητές τους να γίνουν «έφηβοι βουλευτές» !

 

Η εγγραφή τους και η πρώτη σου συμμετοχή γίνεται από το Εργαστήριο Πληροφορικής της Σχολής μας. Στη συνέχεια, έχουν τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν το παιχνίδι των ερωτήσεων, όσες φορές και από όποιον υπολογιστή θέλουν, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν και στις υπόλοιπες δραστηριότητες από όποιον υπολογιστή επιλέξουν.

 

Οι δραστηριότητες στις οποίες παίρνουν μέρος συνήθως οι μαθητές μας είναι:

 

Από τις υποχρεωτικές :

Το παιχνίδι των ερωτήσεων και η Σχολική ζωή.

 

Από τις προαιρετικές δραστηριότητες:
Το παιχνίδι των ερωτήσεων (για την Πολιτική Ιστορία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Γεωγραφία και Οικολογία, τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τις Τέχνες και τα Γράμματα, τη Μουσική και τον Αθλητισμό), το blog των υποψηφίων «εφήβων βουλευτών», στο οποίο ζητούν από τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα σχετικά με αυτό που τα απασχολεί, τα στενοχωρεί, αυτό που τους δίνει χαρά, αυτό που τους θυμώνει. Με «όπλο» ένα κινητό, ένα τάμπλετ ή μια κάμερα και αρκετή φαντασία, έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν γιατί θέλουν να γίνουν «έφηβοι βουλευτές». Παρουσίάζουν τον τόπο τους με power point, όπου με τα δικά τους μάτια, καταγράφουν τη γειτονιά, τον τόπο που γεννήθηκαν ή τον τόπο που ζουν.

 

Τα κριτήρια επιλογής κάθε χρόνο μπορεί να είναι διαφορετικά όπως και οι δοκιμασίες.

 

Ωστόσο μέσα απο τις διαδικασίες αυτές οι μαθητές μας ωριμάζουν, συνεργάζονται, εμβαθύνουν και πλουτίζουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Μαθαίνουν οτι μόνο μέσα απο την συνεργατική γνώση και την κατανόητηση του εαυτού υπάρχει ελπίδα για το κοινό καλό. Η Βουλή των Εφήβων έχει καταφέρει να εμπνεύσει και την Βουλή των Ενηλίκων που είναι υπεύθυνη στο να παίρνει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία ενός ολόκληρου Έθνους.