ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ

 

Συμμετοχή στους Φιλικούς αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας

 

 

Η Σχολή μας, στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειάς της για τη δημιουργία των απαραίτητων εκπαιδευτικών προϋποθέσεων που συντείνουν στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών και μαθητριών μας, αποφάσισε τη δημιουργία του Ομίλου Αντιλογίας για το Λύκειο και τη συμμετοχή στους Φιλικούς αγώνες Επιχειρηματολογίας και Αντιλογίας που διοργανώνονται, εδώ και τρία χρόνια, από τα Εκπαιδευτήρια: Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc, Πολύτροπη Αρμονία, 1ο ΓΕΛ Παπάγου και Γερμανική Σχολή Αθηνών.

 

 

Σκοπός κάθε συμμετοχικής προσπάθειας της σχολής αποτελεί η διαμόρφωση ατόμων με εσωτερική συγκρότηση, που διαπνέονται από αίσθηση μέτρου, καλλιεργούν την ειλικρίνεια, την αλήθεια, το πνεύμα συνεργασίας και αναπτύσσουν τον κριτικό στοχασμό, για να ελέγχουν γόνιμα τα μηνύματα που καθημερινά δέχονται από τον περιβάλλοντα χώρο. 

 

 

Η διοργάνωση αγώνων επιχειρηματολογίας (αντιλογίας) αποσκοπεί, ακριβώς, στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Οι κανόνες τούς επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας, με σεβασμό και απροκατάληπτη κατανόηση. Οι μαθητές, γι’ αυτό εξασκούνται να ακούνε σωστά, για να μπορούν να απαντούν σωστά.

 

 

Πρόκειται, φυσικά, για ένα εργαλείο ανάπτυξης της ελεύθερης κριτικής σκέψης και όχι για όχημα προώθησης οποιωνδήποτε συγκεκριμένων απόψεων ή προσωπικών φιλοδοξιών. Η αντιλογία, άλλωστε, συχνά, συγχέεται με την ανούσια ανταλλαγή λεκτικών διαξιφισμών, με την εριστικότητα και την αυθάδεια. Ωστόσο, η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει, συνήθως, αποφασιστικά στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά, στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, φέρνει τους συνδιαλεγομένους πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

 

Με λίγα λόγια, η Επιχειρηματολογία – Αντιλογία είναι ένα αγώνισμα ψυχής, ηθικής, ομαδικότητας, δομημένης σκέψης, αγάπης για τη γλώσσα. Σε κάθε αγώνα (που μπορεί να διεξαχθεί και παρουσία ακροατηρίου) παίρνουν μέρος δύο πενταμελείς ομάδες, οι οποίες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά ενός επίκαιρου, κοινωνικού ή φιλοσοφικού θέματος. Αναλαμβάνουν τον ρόλο του Λόγου ή του

Αντιλόγου (ύστερα από κλήρωση), ενώ παρίσταται Κριτική Επιτροπή η οποία αποφασίζει τη νικήτρια ομάδα.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Γιαννακουλοπούλου, Φιλόλογος.