« Μέρα γιορτής σήμερα! »

« Μέρα γιορτής σήμερα! »

«Μέρα γιορτής σήμερα! Μέρα περισυλλογής, μέρα της ιστορίας μας με τα μάτια στραμμένα στο παρόν και το μέλλον!

Είναι η μέρα της Αναγέννησης μέσα από την επαναστατική διαδικασία παλιγγενεσίας, η μέρα που ο ελληνικός λαός πήρε την απόφαση να μπει σε έναν άνισο αγώνα, με το σύνθημα: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ»

Όταν, όμως, ένας λαός είναι αποφασισμένος να νικήσει, θα νικήσει!

Αυτά τα διδάγματα είναι πολύτιμα και για σήμερα, γιατί, όταν η μνήμη αδυνατεί, τότε, έρχονται οι εθνικές καταστροφές! Άλλωστε, η σύνδεση της ιστορίας ως διδαχή και ως εφόδιο για το μέλλον κάθε λαού είναι πάντα επίκαιρη και αναγκαία.

Γενιές ολόκληρες αφυπνίστηκαν και ενστερνίστηκαν το δίδαγμά του:

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερης ζωής/ παρά 40 χρόνια σκλαβιάς και φυλακής»!

Κάπως, έτσι ξεκινούν πάντα οι αγώνες με πρωτοπόρους ανθρώπους του λαού, ανθρώπους με όραμα, ατσάλινη θέληση για αξιοπρέπεια που βάζουν την πατρίδα πάνω από τον εαυτό τους!

Αποφάσισαν, επαναστάτησαν, μάτωσαν, κτυπήθηκαν, λοιδορήθηκαν, διώχθηκαν, υπέφεραν, όμως, έδωσαν τα πάντα και μας χάρισαν τα πάντα. Μας χάρισαν την ελευθερία νικώντας μεγάλους εχθρούς και αντιπάλους! Αυτοί οι λίγοι τόλμησαν, χωρίς να υπολογίζουν εχθρούς και «λογικές».

Με τα διδάγματα αυτά φλογίστηκε η γενιά της εθνικής αντίστασης 1941-44 και όταν ο εχθρός ήταν εντός των πυλών, στερώντας από τους πολίτες τα δικαιώματά τους, λόγια όπως αυτά των Ελεύθερων Πολιορκημένων του εθνικού μας ποιητή ενέπνευσαν τα νιάτα μας και εξεγέρθηκαν κατά της δικτατορίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι λαός που δεν μελετάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον! Γι’ αυτό έχουμε χρέος σήμερα, όχι να μετατρέψουμε τη γιορτή σε ακίνητο υμνολόγιο μιας μουσειακής εικόνας,

αλλά σε κινητήρια δύναμη αφύπνισης και αντιμετώπισης των νέων και θανατηφόρων κινδύνων – προκλήσεων σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ελλοχεύει γύρω μας η ιμπεριαλιστική φιλοδοξία των απανταχού «γειτόνων» μας που επιβουλεύονται τα νησιά και ολόκληρη τη χώρα μας.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητη την πρόκληση: Και η πρώτη απάντηση είναι η ενότητα του λαού απέναντι στους εθνικούς κινδύνους!

Πρόκληση, όμως, παγκόσμια αποτελεί και ο απρόσωπος εχθρός της πανδημίας που απειλεί με αφανισμό την ανθρωπότητα, που στέκει ακόμη ανήμπορη να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Ούτε, όμως και αυτή η πρόκληση θα μείνει αναπάντητη, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε πράξη αυτό που μας διδάσκει η 25η Μαρτίου, για να πετύχει δηλαδή μια εθνική προσπάθεια πρέπει το «εμείς» να προσπεράσει

το «εγώ». Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα μας, τη σχέση μας με την έννοια της συλλογικότητας, τις ευθύνες μας και τις δυνατότητές μας ως μέλη μιας δημοκρατικής κοινωνίας προκειμένου να μείνουμε όλοι όρθιοι, υγιείς, να μείνει η πατρίδα μας αλάβωτη και ελεύθερη!

Αυτό θα το πετύχουμε, όμως, αν μετρήσουμε και πάλι το «είναι» μας με το λιτό μέτρο που το μέτρησαν οι ήρωες του ’ 21 απέναντι σε υπέρτερους αντιπάλους και ας πούμε το ίδιο:

«Μπορούμε,

Αν δώσουμε ψυχή,

Μπορούμε

Αν το αποφασίσουμε»!

Ελένη Γιαννακουλοπούλου

Φιλόλογος