ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα των αρχαίων Ελλήνων ήταν η εκγύμναση του σώματος, που είχε σκοπό το αποτέλεσμα της αρμονίας. Δεν χωρούσε για τον Έλληνα η μονόπλευρη αντίληψη μιας ανθρώπινης οντότητας που είναι μόνο πνευματική ή μόνο γυμνασμένη. Η αρμονική σύζευξη αυτών των δύο ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Η γυμναστική ήταν για τους αρχαίους το κυριότερο μέσο αγωγής των νέων.

 

Έργο των παιδοτρίβων και γυμναστών ήταν:

 

“Καλούς τε και ισχυρούς ποιείν τους ανθρώπους τα σώματα.” 

~Πλάτων

 

 

 

Το όραμα της Σχολής μας για μία καλύτερη Φυσική Αγωγή.

 

Το σχολείο μας σε συνεργασία με τους γυμναστές του, καταρτίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα που φέρνει τους μαθητές σε γνωριμία με τα αθλήματα και θα μπορεί ενδεχομένως να λειτουργεί προπαρασκευαστικά για την επιλογή του κατάλληλου αθλήματος για το κάθε παιδί.

 

Με τις θεμελιώδεις αξίες και τα παιδαγωγικά μέσα που διαθέτει, παίζει επίσης καθοριστικό  ρόλο και στη διαμόρφωση φίλαθλης συνείδησης.

 

Επιπλέον, η διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο μας οδηγεί στην απόκτηση μεταβιβάσιμων γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως είναι η ομαδικότητα και η ευγενής άμιλλα και καλλιεργεί τον σεβασμό, την ικανότητα των ανθρώπων να γνωρίσουν το σώμα τους, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και γενικά την κατανόηση των «κανόνων του παιχνιδιού», στοιχεία τα οποία οι μαθητές εύκολα μπορούν να εφαρμόσουν και σε άλλα σχολικά μαθήματα ή καταστάσεις στη ζωή τους.

 

“Όσον αφορά την γυμναστική θα πρέπει να την θεωρούμε επιστήμη και καθόλου κατώτερη τέχνη από οποιαδήποτε άλλη.”

~Φιλόστρατος

 

 

 

Ο αθλητισμός στην Ελληνογαλλική Σχολή «ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ»

 

Η προσπάθειά μας εστιάζεται στο πώς θα καταστήσουμε το μαθητή/τρια από παθητικό αποδέκτη και ακροατή της διδασκαλίας σε ενεργό μέλος που θα έχει την ικανότητα να εφαρμόζει, να συγκρίνει, να κρίνει, να αποφασίζει, να συνθέτει και να δημιουργεί. Τα κυριότερα βήματα προς την επιτυχία είναι τα εξής: 1) ο προγραμματισμός του μαθήματος για την επίτευξη των επιδιώξεων κάθε τάξης, 2) η επιλογή κατάλληλων περιεχομένων, για την επίτευξη πολλών επιδιώξεων ταυτόχρονα, 3) οι σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις, και κυρίως οι μαθητοκεντρικές, για τη διδασκαλία των περιεχομένων και την επίτευξη των επιδιώξεων, 4) η δημιουργία ποιοτικού περιβάλλοντος μάθησης, 5) η αξιολόγηση μαθητή & 6) η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

 

 

 

Οι δραστηριότητες μας

 

 • Συμμετοχή στις Εθνικές παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.

 

 • Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, εν όψει των εορτών της 28ης Οκτωβρίου & 25ης Μαρτίου. 

 

 • Διοργάνωση ανώμαλου δρόμου που πραγματοποιείται στο σχολείο μας και συμμετοχή των νικητών μαθητών/τριών ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και ΛΥΚΕΙΟΥ στον δρόμο σε ανώμαλο έδαφος, που διεξάγεται στα Ανάβρυτα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

 

 • Συμμετοχή του σχολείου μας στο διασχολικό πρωτάθλημα Β/θμιας εκπαίδευσης ομαδικών αθλημάτων μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο.

 

 • Συμμετοχή του σχολείου μας στους Πανελλήνιους αγώνες στίβου.

 

 • Διεξαγωγή εσωτερικού πρωταθλήματος ομαδικών αθλημάτων Γυμνασίου-Λυκείου, καλαθοσφαίριση πετοσφαίριση χειροσφαίριση, ποδόσφαιρο, αντιπτέριση κοριτσιών, κλασσικού αθλητισμού (αγώνες ταχύτητας και άλματος σε μήκος).

 

 • Προγραμματισμός και οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων, κατά τις Πανελλήνιες Ημέρες Σχολικού Αθλητισμού και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

 

 • Συμμετοχή του σχολείου μας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αντιπτέρισης, που διεξήχθη στη Λειβαδιά.

 

 • Εκμάθηση παραδοσιακών χορών και διοργάνωση χορευτικών εκδηλώσεων για τις γιορτές λήξης του εκάστοτε σχολικού έτους, αλλά και για διάφορες εκδηλώσεις – αφιερώματα, π.χ. 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης κ.λπ., που διοργανώνει το σχολείο μας σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, όπως το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης «Ιωνία», το Σύλλογο Κρητών «Ο Τάλως» Πεύκης-Λυκόβρυσης κ.α.

 

 • Προπονήσεις μαθητών / τριών για τη συμμετοχή τους σε ομαδικά αθλήματα, εν όψει αθλητικών συναντήσεων με άλλα σχολεία.

 

 • Συμμετοχή στη διοργάνωση και υλοποίηση των Τουρνουά των Ελληνογαλλικών Σχολείων (βόλεϊ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο 5Χ5).

 

 • Συμμετοχή στον καθιερωμένο ετήσιο αγώνα δρόμου προσφοράς που οργανώνουν τα Ελληνογαλλικά Σχολεία.

 

 • Συμμετοχή στον 34ο Μαραθώνιο Αγώνα «Μαραθώνιος Αθήνας – ο Αυθεντικός», στις διαδρομές των 3, 5 και 10 χιλιομέτρων.