ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Θέατρο: Ένα σχολείο στο Σχολείο

 

Η θεατρική αγωγή στο Saint Joseph έχει μακρόχρονη πορεία, καθώς από τα πρώτα έτη της ίδρυσής του το Σχολείο τιμά την Τέχνη του Θεάτρου.

 

 

Όχι τυχαία, αφού έχει αποδειχτεί η τεράστια παιδαγωγική του δύναμη:

 

  • εξοικειώνει τους μαθητές με τα υψηλά μηνύματα των κλασικών θεατρικών έργων και τους οδηγεί σε προβληματισμούς, αναζητήσεις και συζητήσεις που καλλιεργούν το πνεύμα τους και την ψυχή τους
  • τους εισάγει στην τεχνική της μετουσίωσης του κειμένου σε πράξη πάνω στη σκηνή (άρθρωση, κινησιολογία, υποκριτικές φόρμες κ.ο.κ)
  • τους καλλιεργεί το πνεύμα συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου, γιατί αντιλαμβάνονται ότι η παράσταση δεν μπορεί παρά να είναι μια συλλογική προσπάθεια
  • γίνονται δεκτικοί στην κριτική, γιατί επιτρέπουν όχι μόνο στους εμψυχωτές δασκάλους, αλλά και στους συμμαθητές τους να επισημάνουν τις αδυναμίες τους στη σκηνή και να τους βοηθήσουν να τις ξεπεράσουν.
  • τους διδάσκει ότι η αφοσίωση στην εκπλήρωση ενός στόχου προϋποθέτει πάνω απ’ όλα σκληρή δουλειά, κατάθεση ψυχής και «άπειρων» εργατοωρών

 

 

Αυτή την καλλιέργεια πνεύματος και ψυχής υπηρετεί η παιδαγωγική του Saint Joseph, ώστε να συμβάλει, με τα ερεθίσματα που προσφέρει στους μαθητές του, στην όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

 

 

Έτσι, κάθε χρόνο λειτουργεί το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής «Διδασκαλία». Ονομάστηκε έτσι από το όνομα που έδιναν στην αρχαία Αθήνα στις παραστάσεις των θεατρικών αγώνων˙ τις αποκαλούσαν διδασκαλίες, καθώς τις θεωρούσαν ύψιστη πηγή γνώσεων, προβληματισμών, και αγωγής της ψυχής για τους θεατές.

 

 

Η θεατρική ομάδα κάθε ακαδημαϊκού έτους εργάζεται 6-8 ώρες την εβδομάδα κάθε Παρασκευή και Κυριακή απόγευμα. Στο πρόγραμμα αυτό ας συμπληρωθεί και η αξιοποίηση πολλών αργιών (διακοπές Χριστουγέννων, 25η Μαρτίου κ.ο.κ.). Το εντυπωσιακότερο δε είναι ότι οι θίασοι που συγκροτούνται κάθε χρόνο δεν προκύπτουν από πρόσκληση του Σχολείου προς τους μαθητές να σχηματίσουν μια θεατρική ομάδα, αλλά από πρωτοβουλία των ίδιων των μαθητών, οι οποίοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το βαρύ πρόγραμμα δοκιμών, στο οποίο θα συμμετάσχουν. Κι όμως! Πολλοί μαθητές κάθε χρόνο κάνουν αίτηση στη Γενική Διεύθυνση του Σχολείου, ώστε να λειτουργήσει το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής «Διδασκαλία», γιατί έχουν παρακολουθήσει τις υψηλής αισθητικής παραστάσεις των συμμαθητών τους, από τις οποίες εμπνέονται, για να συνεχίσουν την θεατρική παράδοση του Σχολείου τους.

 

 

Για να εμφυσήσει το Σχολείο στους μαθητές του θιάσου υψηλό καλλιτεχνικό αισθητήριο και για να είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας «επαγγελματικού επιπέδου», όπως λένε κάθε χρόνο οι θεατές των παραστάσεων, συνεργάζεται με την επαγγελματία ηθοποιό και απόφοιτο της Σχολής, κα Εβίτα Παπασπύρου. Επίσης έχει στο πλευρό του και επαγγελματίες χορογράφους, αποφοίτους της Σχολής, όπως παλαιότερα την κ. Μ. Πουλάκου και την κ. Έ. Κοντογόνη και πιο πρόσφατα τον κ. Κ. Ρίζο. Το πρόγραμμα «Διδασκαλία» ενισχύεται και από ζωντανή μουσική και τραγούδι υπό την καθοδήγηση του μουσικού του Σχολείου μας, κ. Η. Λιαμή. Συντονίστρια όλου του προγράμματος είναι η φιλόλογος κ. Τ. Γιαννούλη. Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι το θέατρο έχει στο πλευρό του όλο το διοικητικό προσωπικό του Σχολείου που συμβάλλει με το δικό του δυναμικό τρόπο στην ολοκλήρωση των παραστάσεων. Πριν και πάνω απ’ όλα όμως στηρίζεται στις Αδελφές, που πιστεύουν στην παιδαγωγική του δύναμη και ενισχύουν τη λειτουργία του.

 

 

 

Κατάλογος παραστάσεων

 

1995: Φον Δημητράκης του Δ. Ψαθά

1997: Ο Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου

2000: Ο Ματωμένος Γάμος του Φ. Γ. Λόρκα

2001: Ελένη του Ευριπίδη

2002: Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι του Ου. Σαίξπηρ

2004: Οι Φοιτηταί του Γρ. Ξενόπουλου

2005: Το Ζαμπελάκι του Δ. Ρώμα

2008: Ωραία μου κυρία του Μπ. Σω

2010: Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Ου. Σαίξπηρ

2011: Οι Ηλίθιοι του Ν. Σάιμον

2012: Ο Επιθεωρητής του Ν. Γκόγκολ

2013: Ο Ταρτούφος του Μολιέρου

2014: Ο Δράκος του Ε. Σβαρτς

2015: Ο Ρινόκερος του Ε. Ιονέσκο

2016: Παραμύθι χωρίς όνομα του Ι. Καμπανέλλη

 

Τις παραστάσεις του Saint Joseph  έχουν τιμήσει προλογίζοντάς τες ο ηθοποιός Γιάννης Μιχαλόπουλος, η καθηγήτρια Θεατρολογίας του Παν/ίου Αθηνών κα Χ. Μπακονικόλα, ο ηθοποιός Κ. Καζάκος, οι δημοσιογράφοι κ. Ά. Πορτοσάλτε και κ. Κ. Μπογδάνος.