Διδακτική Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός κόσμος”

Οι μαθητές της Α΄α  Λυκείου που κέρδισαν το φλουρί της Βασιλόπιτας 2018 είχαν την τύχη να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δώρο από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων! Επιβιβαστήκαμε (μαθητές και 2 συνοδοί) στο πούλμαν με κατεύθυνση το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου μας περίμεναν, προκειμένου να ξεναγηθούμε στον χώρο και να συμμετάσχουμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Λυκείου.

 

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους χώρους του ΚΠΙΣΝ: την Αγορά, το Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι, τον Φάρο και το Πάρκο. Επιπλέον, έμαθαν πως λειτουργούν και κινητά σημεία εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, κατά μήκος του Καναλιού.

 

Στη συνέχεια, μας παρέλαβε η κυρία Χριστίνα Τσινισιζέλη , Εικαστικός και μας οδήγησε σε ένα πραγματικό εργαστήριο κατασκευής μακέτας. Στόχος του εργαστηρίου ήταν  να προσεγγίσουν οι μαθητές την έννοια της αρχιτεκτονικής και να εξοικειωθούν με την  αρχιτεκτονική σύνθεση, δίνοντας μορφή στις ιδέες τους. Η Εικαστικός παρουσίασε στα παιδιά με ειδική προβολή τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες στην ιστορία της επιστήμης και με αφορμή δημιουργήματα, όπως  τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το Κανάλι και το Πάρκο πειραματίστηκαν με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα, όπως τα υλικά κατασκευής μακέτας, τη χρήση κλίμακας σχεδίασης, βασικών σχημάτων και γεωμετρίας και ανακάλυψαν με ποιο τρόπο μια ιδέα μπορεί να μεταφερθεί είτε στο χαρτί, δισδιάστατα, είτε στη μακέτα, τρισδιάστατα. Μετά την πολύ δυναμική αυτή, 90λεπτη εμπειρία, περιηγηθήκαμε ελεύθερα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των επισκέψιμων χώρων και στο κομμάτι των κτηρίων που είναι ανοιχτό για το κοινό, όπως την υποδοχή όπου εκτίθεται το κύπελλο του Σπύρου Λούη και το ισόγειο. Είδαμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον δεύτερο όροφο και έπειτα βγήκαμε στον καθαρό αέρα και περπατήσαμε στα αθλητικά, καταπράσινα μονοπάτια και  καταλήξαμε στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, από όπου θαυμάσαμε την εκπληκτική θέα.

 

Τέλος, στον υπόλοιπο χρόνο μας, αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα ως τον Φλοίσβο, όπου περπατήσαμε και τα παιδιά μπόρεσαν να απολαύσουν ένα κέρασμα εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η πρωτοβουλία αυτή ευχαρίστησε πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι έκριναν τη δράση αυτή ως ιδιαίτερα δημιουργική και εποικοδομητική, που τους έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να «δραπετεύσουν» από μια απαιτητική καθημερινότητα, αλλά να κερδίσουν από την άλλη μια μοναδική, βιωματική εμπειρία στον τομέα της Αρχιτεκτονικής και της εξερεύνησης του φυσικού περιβάλλοντος.