Journée des droits de l’enfant Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Τμήματα της Α’ γυμνασίου του Σχολείου μας, πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητριών/-ών στα δικαιώματα του παιδιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

  • Στο βίντεο, βλέπουμε μαθήτριες/-ές του Σχολείου μας, οι οποίοι συνεργάστηκαν,  έφτιαξαν το αποτύπωμα των χεριών τους συνδυάζοντας πολλά και διαφορετικά χρώματα για να δώσουν τους μήνυμα ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά είμαστε όλοι ίσοι. Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν λέξεις-κλειδιά στα Γαλλικά, από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού που είχαν αναζητήσει μέσω της ιστοσελίδας των Ηνωμένων Εθνών.

 

  • Στο φωτογραφικό υλικό βλέπουμε ένα σχέδιο εργασίας μαθητριών/-ών της Α’ Γυμνασίου με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών που δημιούργησαν στα Γαλλικά. Με αφορμή ένα τραγούδι του Yannick Noah με τίτλο «Το ίδιο αίμα», τα παιδιά έφτιαξαν το παγκόσμιο πορτραίτο τους, χρησιμοποιώντας λέξεις που δηλώνουν εικόνες, έννοιες, ιδέες και συναισθήματα κοινά για κάθε άνθρωπο, όπως: ήλιος, αστέρια, πλανήτης, νερό, καρδιά, ελευθερία, φόβος, προστασία, δημοκρατία, εκπαίδευση, σκέψη, έκφραση, ειρήνη… Κάνοντας ένα διαχωρισμό μεταξύ των λέξεων που αγαπούν και των λέξεων–εννοιών που δεν αγαπούν, όπως π.χ. ρατσισμός, πόλεμος, δικτατορία, φόβος, ασθένεια, ξενοφοβία, φυλακή… κράτησαν τις λέξεις που δηλώνουν παναθρώπινες αξίες και ολοκλήρωσαν την εργασία έχοντας ανακαλύψει τα δικαιώματά τους.