Saint Joseph * Γεγονότα     Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017
05

Αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη (εορτή λήξης του Σχολικού Έτους). 

Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή Ελλάδα 
Με μια συγκινητική και τρυφερή εκδήλωση μεγάλοι και μικροί τίμησαν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με την παγκόσμια φήμη, όχι μόνο για το έργο του αλλά και για την έντονη πολιτική του φυσιογνωμία. Το πιο σημαντικό, όμως, της εκδήλωσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι μικρά παιδιά αισθητοποιούν με το δικό τους αθώο τρόπο, στίχους και μουσικές που αποτελούν, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα, σταθμούς στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνική και καλλιτεχνική έκφραση. Μέσα από τους ήχους αυτούς, ασύνειδα στην αρχή και συνειδητά στη συνέχεια, αφήνουν την ευαίσθητη ψυχή τους να παρασυρθεί από λέξεις μοναδικές που περιέχουν μέσα τους νοήματα εθνικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και νότες που παραμένουν διαχρονικά συνυφασμένες με τον τόπο μας. Σπουδαίας, λοιπόν, σημασίας η εκδήλωση αυτή που οργάνωσε το σχολείο μας, τόσο για τον μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη, όσο περισσότερο για τους μικρούς μας μαθητές και μαθήτριες που εξοικειώνονται με τον καλύτερο τρόπο με το Ωραίο και το Ιδανικό. Γι’ αυτό στην εκδήλωση αυτή ανταποκρίθηκαν όλοι, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα μηνύματα τόσο του Μίκη Θεοδωράκη, όσο και της μεγάλης ερμηνεύτριας των τραγουδιών του, κας Μαρίας Φαραντούρη.
 
Μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη:
 
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Αγαπητά μου παιδιά,
 
Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν δημιουργό, από το να βλέπει παιδιά και νέους ανθρώπους να ασχολούνται με το έργο του. Για τον λόγο αυτό, η σημερινή γιορτή έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία και με συγκινεί βαθύτατα.
 
Δυστυχώς, όμως, λόγοι ανώτεροι της θελήσεώς μου με εμποδίζουν να παρευρεθώ. Θα είμαι με τη μουσική μου «παρών» και θα χαρώ πάρα πολύ αν κάποια μέρα μου στείλετε την ηχογράφηση ή μαγνητοσκόπηση αυτής της ωραίας εκδήλωσης που ετοιμάσατε.
 
Ως τότε, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς τα παιδιά αλλά και τους δασκάλους και τους γονείς σας, όσους σας βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο να πραγματοποιήσετε αυτήν την ωραία εκδήλωση, καθώς και όλους, όσους μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους.
 
Σας χαιρετώ με αγάπη και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή σας.
 
 
Απόσπασμα από την ομιλία της Γενικής Διευθύντριας Αδελφής Hilarion.
…Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά μας γνώρισαν τον Μίκη Θεοδωράκη ξεδιπλώνοντας τη ζωή του μέσα από τα τραγούδια του. Η μουσική του - μέσα από τη διάσταση της μελοποιημένης ποίησης - ήταν ένας τρόπος αυθεντικής μόρφωσης, γιατί οι μαθητές γνώρισαν και θαύμασαν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Έμαθαν ότι η ζωή είναι μια δωρεά, ότι η χώρα μας είναι ωραία, ο λαός μας είναι καλός και η ιστορία μας πλούσια. Επίσης, γαλουχήθηκαν στα πιστεύω, τις αξίες, τα οράματα, την ιδεολογία και την υψηλή αισθητική των μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Ο Θεοδωράκης, έγινε ο Μίκης τους, γιατί με κάθε τραγούδι του «όργωσε» και «έσπειρε» στις ψυχές τους την αγάπη τους για τη μουσική, τη ζωή και την Πατρίδα!» Κάθε τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Αυτές τις ιστορίες θα αφηγηθούν τα παιδιά μας με το χορό και το τραγούδι, σαν ένα παραμύθι, που, όμως, είναι τόσο αληθινό.
 
 
Απόσπασμα από την ομιλία της Διευθύντριας, κας Μαρίας Αλτουβά.
…Η σκέψη να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε αυτή τη χρονιά, μαζί με τους μαθητές μας τη ζωή και το έργο μιας τόσο πολυδιάστατης, χαρισματικής και σημαντικής προσωπικότητας όπως αυτής του Μίκη Θεοδωράκη, του Μίκη όλων των Ελλήνων, έναν άνθρωπο από τις μεγαλύτερες μορφές όχι μόνο της νεότερης Ελλάδας αλλά και του παγκόσμιου σκηνικού, ήταν για μας ένα εγχείρημα μεγάλης ευθύνης. Συνθέτης, ποιητής, συγγραφέας, ιδεολόγος, αγωνιστής, ανυπότακτος, ακούραστος, αιώνια έφηβος, καταφέρνει πάντα να παρασύρει και να διαπαιδαγωγεί το λαό, κάνοντας τον κοινωνό της λόγιας ποίησης μέσα από το έντεχνο λαϊκό τραγούδι… Είναι αυτός που προσπαθεί να αναδείξει την ομορφιά της χώρας μας, να μας κάνει περήφανους γι’ αυτήν, παροτρύνοντας εμάς, τους Έλληνες, να ακολουθήσουμε ένα δρόμο οράματος, έμπνευσης, αισιοδοξίας, δημιουργίας και προόδου. Το σημερινό διαθεματικό μας αφιέρωμα, το οποίο ετοίμασαν οι μαθητές μας με σεβασμό, αγάπη και κόπο και στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την τόσο σοβαρή τους προσπάθεια, είναι μια εκδήλωση όπου συναντώνται η μουσική με το θέατρο, το χορό, την ποίηση, την ελληνική γλώσσα και ιστορία και ελπίζουμε μέσα απ’ αυτήν να καταφέρουμε, οι νεότεροι να ανακαλύψουν το Μίκη Θεοδωράκη και οι μεγαλύτεροι να ξαναθυμηθούν και να ξαναεκτιμήσουν το μέγεθος και την προσφορά του.
 

 

Δημοσιευμένο σε: Δημοτικό
Actions: E-mail | | | |


No articles match criteria.

Microsoft Office Specialist

Ανακοινώσεις
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
Γιορτή Λήξης Σχολικού Έτους 2016-2017
15/6/2017 - 21:00 (Πρόσκληση)
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
Εορτασμός Αγίας Αιμιλίας 2017
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017
eTwinning 2017
Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
Διαγωνισμός Υποτροφιών 2017
Αποτελέσματα
Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
MFNU 2017
Χάγη
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017
Σας Ευχόμαστε Καλή Ανάσταση !
2017
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017
Θέματα Υποτροφιών Γυμνασίου
2017-2018
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017
2ème ECOLE OUVERTE
Δημοτικό, Σάββατο 1 Απριλίου 2017, 09:00-16:00
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
Θεατρική Παράσταση "Ο Κύκλος με την Κιμωλία"
Σάββατο 8 Απριλίου, 20:30
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Πρόσκληση σε Φιλολογικό Μνημόσυνο
Κυριακή 12 Μαρτίου 2017
 
YouTube Channel

  Εγγραφή   Είσοδος Copyright 2010-2011   |  Privacy Statement  |  Όροι Χρήσης     Developed by Vertitech